11.08.2023.

17:54

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ovo bi mogao biti kraj BiH, podignuta optužnica protiv Dodika! Srpska na nogama!

- Možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH, podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika (1959.) i Miloša Lukića (1987.) - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodika terete zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita", dok je protiv Lukića podignuta optužnica zbog objave ukaza u Službenom glasniku Srpske.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Nešić: Optužnica protiv svih koji brane Srpsku i Ustav BiH

Nenad Nešić, predsednik DNS, rekao je da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića optužnica protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku.

Naglašava da je ovo prilika da pravosuđe BiH pokaže da je ovo potpuno politički montiran proces.

- Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet. Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku, nas koji poštujemo Ustav BiH - kaže Nešić.

Košarac: Optužnice su politički progon

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac ocenio je da bi podizanje optužnica provosuđa BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bilo politički progon.

- Pozivam Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv svih nas - napisao je na društvenim mrežama Košarac.

Ovako je odreagovao na objavu da je "Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita".

Žunić: Potvrda koliko je BiH zemlja apsurda

Optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, samo govori koliko je BiH zemlja apsurda, kolonija i protektorat, rekao je za RTRS Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Visoki predstavnik koji ne postoji u BiH, on je građanin Nemačke, koji je doneo neke izmene zakona, a onda je i neko Tužilaštvo donelo neku optužnicu - rekao je Žunić i dodao da ništa nije legalno i sa međunarodnim pravom.

Ponovio je da Šmit ne može da reaguje na takav način.

- Aneks 10 je jasan, visoki predstavnik ne postoji u BiH, nije izabran i nema legitimitet, a ni legalitet. Njegove odluke ne treba izvršavati - poručio je Žunić.

Istakao je da Tužilaštvo može da podigne optužnicu, ali je jasan stav NSRS.

- Još je jasnije i slovo Ustava BiH da visoki predstavnik ne postoji u BiH. A tako se ni njegove odluke ne trebaju izvršavati - naveo je Žunić.