14.08.2023.

11:18

Foto: EPA/Stringer/Pixabay

Planeta

Nemci šokirani i razočarani cenama u susedstvu: Aperol 11, a pljeskavica čak 22 evra, Maldivi ovog leta jeftiniji od Hrvatske!

Nemački mediji ponovo pišu o Hrvatskoj kao omiljenoj turističkoj destinaciji, koja je sve skuplja. Nemci pišu da situacija nije dobra ni za njih, ali da ih je Hrvatska šokirala i razočarala. Hrana, smeštaj, restorani, sve je poskupelo. Nemački RTL piše da su cene "lihvarske", kugla sladoleda ponegde u Hrvatskoj košta i pet evra, a napominje da su restorani sve skuplji. Ko god ode na odmor u Hrvatsku sa sobom treba da ponese više novca, savetuje RTL.de, jer će Hrvatska uskoro postati letovalište samo za bogate.

Nadalje, novinari RTL-a pišu da su Italija, Španija i Francuska prošlost, a sada je Hrvatska popularna, prenosi Feniks Magazin.

- Hrvatska je u međuvremenu postala jedna od najpopularnijih evropskih destinacija za odmor, najviše zbog toga što je dugo važila za jeftinu destinaciju za putovanja, piše RTL.de. U medijima možete pročitati dnevne naslove tipa "Proverite cene na Jadranu!" ili "Odmor na Maldivima ove godine je jeftiniji od Hrvatske", piše Ekpress.de

U Dubrovniku, jednoj od najpopularnijih destinacija u zemlji, kugla sladoleda navodno košta pet evra. U Rovinju nije sladoled ono što privlači pažnju svojom previsokom cenom, već pljeskavica. Navodno, turisti bi za to trebalo da izdvoje neverovatna 22 evra. A u Šibeniku svi oni koji se žele počastiti osvježavajućim Aperol Spritz-om moraju izdvojiti jedanaest eura. Za čašu od 0,1 litar, piše nemački RTL.

Ako cene ostanu visoke, neki turisti će verovatno tražiti jeftiniju alternativu u budućnosti. Ali, kako navode Ekspres i turoperator Kroati-Reisen, meštani se žale i zbog toga što je teško doći do svakodnevnih stvari poput namirnica. Nemački RTL prenosi da je Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja, nedavno priznao: - Preterali smo sa cenama. U gradu na primorju je već i do 30 odsto skuplje nego, na primer, u unutrašnjosti.

Nemački mediji zaključuju da je Hrvatska toliko skupa jer ima visoku stopu inflacije u odnosu na ostatak EU, a posledice pandemije korona virusa su i dalje vidljive. Navodno je bilo i skrivenih korekcija cena u smeštaju ili restoranima zbog uvođenja evra početkom godine, piše Feniks Magazin.

Međutim, RTL.de piše da situacija nije bolja ni u Nemačkoj, jer, na primer, kugla sladoleda košta najmanje 2 evra. Povećane cene hrane i energije, veći troškovi proizvodnje i ponekad skuplji zakupi prostorija dovode do visokih cena. U Nemačkoj nije drugačije, ali je u Hrvatskoj skuplje, zaključio je nemački RTL, prenosi Večernji list.