Autor: Informer.rs

19.09.2023.

10:40

Foto: printskrin/Internet TV Hrvatskoga sabora

Planeta

Haos u hrvatskom saboru! Poslanica izbačena sa sednice, ministar priznao da postoje "čisti romski razredi" u školama

Sednica je počela burno, podelom opomena zbog prigovora poslanika na redosled postavljanja pitanja. Opoziciona poslanica Vidović Krišto je dobila čak pet opomena u kratkom roku nakon čega joj je onemogućeno učešće u raspravi danas i sutra.

Lider opozicionog Domovinskog pokreta i poslanik Ivan Penava, inače, bivši visoki funkcioner HDZ-a, je Plenkovića pitao "zašto Vlada devastira Hrvatsku  i rastura Slavoniju", a kao dokaz je naveo depopulaciju i istorijsko visoko zaduženje države. 

Plenković je Penavi odgovorio pitanjem: "Šta Vam je HDZ napravio da Vi ovako napadate postignuća HDZ-a".Plenković je potom počeo da nabraja projekte koji se sprovode u Vukovaru, čiji je gradonačelnik Penava.

"Ovakva propaganda ne može zaseniti naša postignuća od 2016. O tome ćemo celo jutro", rekao je Plenković.

Veljko Kajtazi, poslanik iz reda manjina, pitao je zašto u Hrvatskoj postoji segregacija romske dece, koja su odvojena u posebne razrede, a ministar obrazovanja Radovan Fuhs kaže da postoje "čisti romski razredi", najviše u Međimurskoj županiji. 

Roditelji se zbog toga bune, ali ministar kaže da se to događa jer je većina učenika u blizini pojedinih škola romske nacionalnosti.