16.10.2023.

21:06

Foto: Beta

Planeta

Dodik "sahranio" Šmita usred Suda BiH u Sarajevu! Ovo suđenje je nelegalno, neću da ustanem, bole me...

Dodik se na početku procesa osvrnuo i na ambijent u samom Sudu BiH i primetio da u Sudu nema zastave Republike Srpske, već samo zastava BiH i Federacije BiH.

Osim toga, prilikom izjašnjavanja o krivici, Dodik je odbio da ustane, uz obrazloženje da ga bole leđa.

Dodik je imao prigovor na to što je optužnicu dobio na latinici, a ne na ćirilici.
Objasnio je da je optužnica nerazumljiva jer Kristijan Šmit proglašava zakon na osnovu kojeg svako ko ne poštuje njegov zakon može da ode u zatvor pet godina.

Dodik je podsetio da u Ustavu BiH nigde ne piše da ima Sud i Tužilaštvo BiH. 

-  Visoki predstavnici su neovlašteno nametali te insitucije. Sada se te institucje nameću da menjaju ustavni poredak - rekao je Dodik i dodao: 

- Nisam razumeo i shvatio na čemu je to znasnovano. Jedinu zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentrana skupština i ne mogu da shvatim da oni otvaraju proces. Ovo je politički proces kojim se žele obračunati sa Republikom Srpskom i njenim predsednikom - rekao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda BiH. 

Prema njegovim rečima, ovo je čisto politički proces, koji nema pravne osnove i koji će pokazati da li BiH ima Ustav ili nema.

- Već je, koliko vidim, doneta i presuda i potrebna im je brzina da se do te presude dođe. Ovde se radi o kliki o udruženom zločinačkom pokretu koju čine Šmit i Marfi i još neki... Dakle, radi se o jednoj kriminalnoj grupi koja je spremna da izvršava naloge američkog ambasadora koji ohrabruje Šmita tvrdeći da iza njega stoji snaga. U svakom slučaju mislim da je sve ovo nelegalno i cirkus, koji će diskreditovati pravosuđe i Ustav BiH - rekao je Dodik.

Rekao je da će se naravno odazvati na sledeće ročiste, iako je, kako je rekao, atmosfera u Sarajevu potpuno nepovoljna za predstavnike Republike Srpske, pa i njega.

- Ove je reč o jednoj neustavnoj i popuno nelegalnoj priči. Ali, imamo izreku 'Sila Boga nemoli, ali Bog silu ne voli' - rekao je Dodik.