08.11.2023.

18:38

Foto: Printskrin video

Planeta

(VIDEO) Srbi i Makedonci na nogama, ko je u Kumanovu dozvolio promociju Jašarija, terorista OVK i Velike Albanije!

Kako drugačije shvatiti, navode oni, da centralno mesto u muzeju, koji je ovog vikenda otvoren u kumanovskom selu Sopot, zauzima lider vodeće partije Albanaca u Makedoniji Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti u uniformi OVK, kao i plakati Adema i Ismeta Jašarija i zastave sa grbom OVK. Kad se tome doda i ploča na kojoj je istaknuta mapa "velike Albanije", ali i "ugraviran" veliki natpis UČK, stvar je van svake diskusije!  U međuvremenu sporna ploča je ipak uklonjena, a ispred zgrade Muzeja je ostao samo kamen na kome je bila pričvršćena.

Podsetimo, lider vladajuće albanske stranke u Severnoj Makedoniji Ali Ahmeti otvorio je prošlog vikenda muzej u Sopotu, gde je glavni eksponat zastava sa mapom "velike Albanije" sa delovima Makedonije, Srbije i Grčke. Ista mapa je uklesana i na mermernoj ploči ispred ulaza u samu zgradu. Ahmeti je na na Fejsbuku naveo da je reč o spomen obeležju za 64 Albanca koji su ubijeni 1944. godine.

- Naša sloboda je utemeljena u krvi najboljih sinova i kćeri našeg naroda, u veličini njihovog patriotizma. Neka im je vječna uspomena! Slava svim mučenicima i mučenicima naroda!

Informer

 

Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković kaže da se plaši da bi Ahmeti  mogao otvoriti Pandorinu kutiju u državi. On smatra da će ovakvi događaji biti sve češći kako se bliži izborna kampanja.

- Svakog dana biće sve više ovakvih događaja. Ne može se prihvatiti da partija koja vodi spoljne poslove Makedonije i partija koja je zadužena za evropske integracije države, priča o evropskim vrednostima, a sa druge strane preko noći otvara spomen sobu OVK - isatiče Stoilković.

On je dodao da taj događaj nije razumljiv za normalan svet. Još jedna stvar koja upada u oči po njemu je ikonografija koja prati događaj i povezana je sa kartom "velike Albanije".

- Previše se često ovo događa da bi sve to bilo slučajno. Stvar koja upada u oči jeste i retorika lidera DUI Alija Ahmedtija koji je jasno poručio da su oni (Albanci prim. aut) odlučili da budu gospodari Makedonije. Reč je o realizaciji agende koja je svima jasna i svi znaju o čemu se radi, ali niko ne želi o tome javno da priča - kaže Stoilković. 

Premijer Dimitar Kovačevski kaže da je, prema njegovim informacijama, muzej izgrađen na privatnom zemljištu, ali i da je bez obzira na to podleže jasnim zakonskim aktimna. On je naveo da Ahmeti kasni najmanje 145 godina.

- Posle 2001. i nakon ulaska u NATO mi u zemlji imamo i druge relevantne karte, a to je mapa država članica NATO - rekao je Kovačevski.

Gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski je, međutim, posle vanrednog inspekcijskog nadzora, izjavio da je muzej izgrađen na državnom poljoprivrednom zemljištu i najavio krivičnu odgovornost i rušenje zgrade.

UMD: Zašto ćute EU i strane ambasade 

jdinjena makedonska dijaspora (UMD) tvrdi da je Muzeja žrtava, ukrašen spomenikom koji simbolizuje "veliku Albaniju" u selu Sopot u opštini Kumanovo, skandali. Kažu da spomenik, finansiran iz javnih sredstava većih od 300.000 evra, i da to nije samo drski prikaz iredentističkog ponašanja prema Makedoniji, već predstavlja i značajnu pretnju regionalnoj stabilnosti Balkana.
- Neophodno je da makedonska vlada zauzme čvrst stav protiv ovakvih provokativnih postupaka, koji služe samo pogoršanju tenzija i ometaju napredak ka trajnom miru i stabilnosti - saopštila je Ujedinjena makedonska dijaspora i pozvala strane ambasade i Evropsku uniju da odmah osude ovaj čin.