Autor: Informer.rs

17.12.2023.

14:59

Foto: Reuters/Pixabay

Planeta

Putin sprema kosmički plan, a Rusija pojačava svoju svemirsku flotu!

Rusija je lansirala raketu Sojuz-2.1b koja nosi drugi po redu meteorološki satelit te zemlje, Arktika-M, izvestio je danas Roskosmos. Raketa, lansirana sa kosmodroma Bajkonur, trebalo bi da uđe u orbitu u narednih 4,5 sata, prenosi TASS.

Rusija je svoj prvi meteorološki satelit lansirala u februaru 2021. godine, a prošlog decembra, Lavočkinov dizajnerski biro najavio je da će flota ruskih meteoroloških satelita biti proširena sa dva na četiri.

Informer

 


Kako bi služio kao meteorološki satelit za arktički region, Arktika-M br.2 će biti lansiran u specijalnu visoko eliptičnu orbitu pod nazivom Molnija. Sa najužom orbitom na oko 1.000 km, najširom na oko 40.000 km i nagibom od 63,4°, ova takozvana orbita Molnija će omogućiti satelitu da prati i snima arktički region pod visokim uglom gledanja iu dugim periodima njegova orbita.

Nakon lansiranja, potisnici servisnog modula satelita će polako prilagođavati svoju orbitu podizanjem svog širine orbitiranja.

Kompleksnost Arktika MS2 satelita


Podkonstelacija satelita Arktika-MS2 sastojaće se od tri komunikaciona satelita koji će takođe biti postavljeni u orbiti Molnije. Sateliti Arktika-MS2 će takođe imati apogej od oko 50.000 km da bi postigli orbitalni period od 24 sata.

Koristiće ih državni organi, za potrebe kontrole vazdušnog saobraćaja i za prenošenje navigacionih signala američkih GPS i ruskih GLONASS globalnih navigacionih sistema.