29.01.2024.

13:51

Foto: printscreen

Planeta

Bura u Skoplju! Komandant UČK ubijao policajce i vojnike, sada Makedonce tera u podstanare

- Ne očekujte da će Taljat Džaferi biti dobar premijer Severne Makedonije. Dezerter iz vojske ne može pravilno voditi državu. DUI nema kvalitet da vodi državu. SDSM, PRSDM i drugi partneri učinili su Makedonce danas podstanarima u svojoj zemlji. Danas, oni koji kažu da je to istorijski dan, trebalo bi da to kažu jer istorijski gledano, Makedonija ima više dugova, korupcije, pasoša za kriminalce u svetu, a kroz istoriju imamo više ljudi na američkoj crnoj listi - rekao je, između ostalog Milošoski.

Stranka VMRO-DPMNE će biti deo tehničke vlade, iako su upozorili da neće glasati za vladu.

Podsetimo, Taljat Džaferi bio je jedan od komandanata ONA (Oslobodilačka narodna armija, UČK) ogranka u Severnoj Makedoniji.

- Novi premijer Severne Makedonije bivši komandant UČK u sukobima u Makedoniji 2001. godine. Ubijao severnomakedonske policajce i vojnike, sad će da im komanduje - piše uz sliku Džaferija.

Oružani sukob s makedonskom policijom i vojskom potrajao je tokom čitave 2001. godine, a završen je uz međunarodno posredovanje, te je ONA predala oružje NATO-u.

Inače, Džaferi, nekadašnji oficir JNA i makedonske vojske, sumnjiči se za umešanost u stravičan masakr 28. aprila 2001, tokom rata u Makedoniji. Pokolj je izveden kod sela Vejce, koje pripada Tetovu, a nalazi se samo tri kilometra od granice sa Kosovom. Šiptarski teroristi su iz zasede napali kolonu specijalne policije, pripadnika specijalnih jedinica "Vukovi" i jedinice sektora za unutrašnje poslove Bitolja. Zverski su ubili, osakatili, pa spalili osmoricu specijalaca i teško ranili još šestoro. Jedno vozilo iz kolone uspelo je da pobegne i ispriča ostalima šta se dogodilo.