21.06.2024.

16:29

Foto: Printskrin Tik tok

Planeta

Katastrofa u Hrvatskoj! Turisti bacaju hranu, bebe gladuju, stanovništvo u očaju, a iz njihovog vrha poručuju: "Šta da radimo, nije do nas!" (FOTO)

Dok je pola Hrvatske ostalo bez struje, njihov ministar energetike Ante Šušnjar poručuje:

- Naše službe do sada nisu utvrdile da se radi o o bilo kakvom kvaru kod nas, a s obzirom na to da se radi o sistemu spojenih sudova, i deo naše mreže je ostao bez napona - rekao je Šušnjar, a prenosi Jutarnji.

Informer

 

Jos je bizarniji odgovor iz Hrvatskog sistema za prenos električne energije, čiji je rukovodilac govorio da ima i gorih slucajeva u istoriji:

- Dalmacija je u ratu ostala bez struje 73 puta, no događaju se raspadi. U Ekvadoru je nedavno bez struje ostalo 18 miliona ljudi, ili nama bliže Italija. Ne verujem da bi se ovo trebalo ponoviti - rekao je direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević.

U delovima Dalmacije, tačnije u Kaštel Štafiliću, situacija sa elektičnom energijom i dalje je dramatična. Sa temperaturom od čak 37 stepeni, stanovnici se suočavaju sa problemima snabdevanja hranom i toplim obrocima, posebno kada je reč o maloj deci koja zahtevaju posebnu negu.

Situacija je toliko ozbiljna da su turisti iz Mađarske primorani da bace hranu iz frižidera, dok se jedna očajna majka žali na nedostatak toplog mleka za svoju bebu od godinu dana.

Informer

Foto: Printscreen

- Koliko sam uspela saznati, u neke delove se jeste vratila. Konkretno, u Kaštel Štafilić nije. Napolju je 37 stepeni, nije prijatno nimalo, a posebno s bebom od godinu dana koja zahteva i topli obrok i štošta. Toliko o obećanju da se električna energija vraća do pola četiri. Hvala na informacijama jer bez medija bismo bili u potpunom neznanju. Zadnjih sat vremena donekle i internet funkcioniše - javila se čitateteljka iz Kaštel Štafilića. 

Informer

 

- Gosti iz Mađarske su mi poslali poruku iz apartmana. Pitaju kad će se vratiti struja. Kažu da će morati baciti svu hranu iz frižidera. Očajna sam. Što da kažem ljudima? Vidno su uznemireni. U apartmanu su na spratu, bez klime, a vani +35 °C - požalila se čitateljka iz Maslenice.

Informer

 

Stanovnici su uznemireni i očajni, a situacija se dodatno pogoršava visokim temperaturama koje vladaju na otvorenom. Na Braču takođe vlada nestašica struje, što dodatno otežava ionako napetu situaciju.

S druge strane, situacija u Srbiji je stabilna, a predsednik naše zemlje Aleksandar Vučić pozvao je ministarku energetike Dubravku Đedović Handanović da u Srbiji obezbedi da nema prekida u snabedavanju strujom i pozvao ljude iz svih sektora sistema za enegetsku bezbednost - EPS, EMS i druge, da njihovi radnici ne idu kućama već da svi budu angažovani na obezbeđivanju energije, jer Srbija mora da ima energiju sve vreme.