Autor: Informer.rs/J.L.

27.08.2024.

12:28

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Planeta

Rusi i Srbi zajedno preveslali NATO pakt! General Mladić ubedio Amerikance da poseduje ruski S-300, Vašington živeo u strahu!

Vojska Republike Srpske zbunila je i zastrašila NATO pakt i odložila je vazdušne napade tokom rata devedesetih, tačnije 1994. godine. Stvoren je privid da VRS ima S-300 tako što su u Rusiju poslate uniforme i drugi karakteristični detalji, a ruski vojnici su odigrali ulogu za slikanje. Te slike su volšebno dospele u javnost, a NATO je proveo mesece da utvrdi da li VRS ima S-300.

Informer

Ruski vojnici prerušeni u vojnike VRS

Bombardovanje naših položaja sjajnom akcijom vojnog vrha Republike Srpske uz pomoć Rusa je itekako sprečeno i odloženo.
Lažnim snimcima i fotografijama da VRS poseduje sistem S-300, Alijansa odustala od napada na srpske položaje.

Godine 1994. veštim manevrom koji je ubedio stratege iz Vašingtona da VRS ima ruski moćni raketni sitem S-300. Reč je o jednoj od najbolje osmišljenih tajnih operacija srpskih snaga, koja je u potpunosti uspela i onemogućila akciju "Zabranjen let", koja je podrazumevala obaranje letelica, aviona, helikoptera srpske armije ako bi se usudili da lete iznad teritorije BiH bez dozvole Alijanse, kao i gađanje trupa VRS na zemlji.

NATO je, podsetimo, prvi put od osnivanja 1949. upotrebio oružje u okviru jedne misije, i to krajem februara 1994. u Republici Srpskoj. Dva američka lovca F-16C, koji su patrolirali zonom zabranjenog leta, oborili su bez upozorenja, četiri aviona J-21 jastreb VRS i tada su stradala tri srpska pilota. Već su bila ugovorena nova dejstva, još snažnija, ali je NATO nakon operacije osmišljene u Mladićevom štabu stopirao dejstva u strahu od S-300, sve do sledeće godine, kad su Amerikanci već shvatili da su prevareni.