28.08.2024.

23:30

Foto: Beta

Planeta

Iza udara na Srpsku stoji američki ambasador u BiH Majkl Marfi! To je potvrdio i državni sekretar SAD Džejms O'Brajen!

Ovako politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara komentariše O'Brajenovu izjavu, koji je u intervjuu za BiH portal „Kapital" rekao da je iznenađen informacijom da su fizičkim licima u Republici Srpskoj zatvoreni računi i ugrožena egzistencija zbog američkih sankcija.

Lični obračun

Sve vreme svog mandata, Majkl Marfi se ponašao nediplomatski i bio je u ličnom obračunu, ne samo sa Miloradom Dodikom, već i sa celokupnim rukovodstvom Republike Srpske, objašnjava Kozomara.

- On je zaista neobičan ambasador, koji nije poštovao ni jednu odredbu Bečke konvencije, koja uređuje diplomatske standarde i zato je ovo iznenađenje za sve u Republici Srpskoj, da je O'Brajen, koji je nadređeni Marfiju ovo izjavio - navodi on.

Nakon O'Brajenove izjave, Kozomara ne očekuje da se, kako kaže, bilo šta spektakularno dogodi, jer je Marfiju istekao mandat i narednog meseca odlazi iz Sarajeva. Daglas Džons imenovan je za glavnog američkog diplomatskog predstavnika u BiH. Međutim, za sve koji su ostali bez posla i plata zbog siledžijskog ponašanja Majkla Marfija, O'Brajenova izjava je makar moralna uteha.

Ne zna se kakav će biti Džons, ali sasvim je sigurno da se osoba kakav je Marfi dugo neće skoro pojaviti. Dosadašnji ambasador prevršio svaku meru pristojnog ponašanja. Konkretno, u slučaju uvođenja sankcija, službenik američke ambasade upadao je u banke u Republici Srpskoj i pretio da će im SAD blokirati platni promet sa inostranstvom ukoliko ne blokiraju račune onih pojedinaca i firmi koje se nalaze na spisku sankcionisanih od strane američkih vlasti.

Problem je u tome što je O'Brajen u intervjuu za „Kapital" naveo da su sankcije upravljene na borbu protiv korupcije. Međutim, ni jedna osoba ili kompanija kojoj su računi blokirani nije za korupciju čak ni optužena. Kao žrtve Marfijevih postupaka našli su se mnogi pojedinci, demokratski izabrani funkcioneri Republike Srpske, članovi njihovih porodica, ali i mediji, poput „Alternativne televizije" ili „Una TV", podseća Kozomara. I niko od njih nije čak ni optužen, a kamo li osuđen za korupciju.

- On je zaista prevršio svaku meru pristojnog ponašanja. Ne verujem da takav može biti bilo koji drugi ambasador SAD i da će politika Stejt departmenta biti barem malo korektnija i ozbiljnija u BiH - smatra on.

Pukotina u sistemu

I politikolog Vojislav Savić smatra da je O'Brajenova izjava između ostalog i priznanje da je Marfi radio na svoju ruku i da se radi o njegovom ličnom obračunu sa Republikom Srpskom. Iz O'Brajenove izjave vidi se da sistem koji su SAD uspostavile u svom delovanje prema BiH nije koherentan.

„To je pukotina koja pokazuje da se te stvari ne rade sistemski, nego da to može biti i na osnovu nekih ličnih animoziteta koje razvijaju određene diplomate i određene strukture. Siguran sam to što je urađeno sa zatvaranjem računa nije bila zakonska obaveza tih banaka, nego su to uradili iz straha zbog ličnih pretnji iz ambasade, što izlazi iz okvira diplomatskog ponašanja", kaže Savić.

Ni Savić, kako kaže, ne očekuje da će Vašington, nakon Marfijevog odlaska iz Sarajeva napraviti naročiti zaokret u politici prema Srpskoj - ostaće na istoj liniji, ali verovatno će ljudima biti omogućeno da imaju svoje bankovne račune.

- Van je svake pameti i u novijoj istoriji Evrope nije zabeleženo da građani zbog političkih stavova ispaštaju i ne mogu da otvore račune. I sama činjenica da O'Brajen nije bio upoznat sa tim govori o tome koliko to izlazi iz okvira čak i agresivnog ponašanja - zaključuje on.

Odgovarajući na pitanje šta je sa ljudima koji bez sudske presude mogu ostati bez posla, nemaju lične račune i slično i da li je uvođenje sankcija kršenje ljudskih prava, O'Brajen je u intervjuu za „Kapital" rekao da je iznenađen tom informacijom i da bi voleo više da zna o tome.

- Naše sankcije poručuju da ne želimo da određena ponašanja poput korupcije koriste dolar i račune denominirane u američkim dolarima. Mi smo ti koji odlučuju ko može da koristi naš sistem. Iznenađen sam što čujem za druge posledice koje ste naveli. Čini mi se da je to ipak uzrokovano nečim drugim. Voleo bih da znam više o tome. Iznenađen sam što čujem da se ljudima ne može platiti - rekao je on.

Na O'Brajenovu izjavu reagovala je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je izjavila da bi Obrajen trebalo da vidi zašto je Ambasada SAD u BiH naredila zatvaranje računa fizičkih i pravnih lica u Srpskoj koji se nalaze na listi američkih sankcija.

Prema njenim rečima, sankcije uvedene fizičkim i pravnim licima u Republici Srpskoj nemaju veze sa korupcijom, kako to O'Brajen tvrdi, jer niko od njih nije procesuiran i osuđen za korupciju.

- On kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima, jer ne žele da se dolar kao njihova valuta koristi u koruptivne delatnosti, ali kod nas su zatvoreni računi u konvertibilnim markama, računi preko kojih ljudi dobijaju platu. Preporučila bih O'Brajenu da se javi u Ambasadu SAD i vidi šta se desilo, jer mi imamo informaciju od banaka da je njima ova ambasada naredila da se ti računi zatvore - istakla je Vidovićeva.