26.09.2024.

21:10

Foto: Grad banjaluka

Planeta

Sarajevo i Zagreb besne, spomenik srpskom kralju Tvrtku Kotromaniću najzad i u Banjaluci!

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković tempirao je otkrivanje spomenika kralju Tvrtku usred kampanje za lokalne izbore zakazane za 7. oktobar, na kojima pokušava da obezbedi još jedan mandat.

- Postavljanje spomenika Tvrtku I Kotromaniću znači uspostavljanje temelja srpske istorije, kulture i tradicije u epicentru Banjaluke - rekao je Stanivuković otvarajući spomenik uz vatromet i brojne goste.

On je naveo i da je Tvrtko nesumnjivo bio srpski kralj jer je krunisan za kralja u manastiru Mileševi u Srbiji.

- Na ovaj način dajemo Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj srpski karakter, jer je reč o srpskom vladaru koji je krunisan u Mileševi po nemanjićkom obredu - rekao je Stanivuković.

Kralj Tvrtko je verovatno prva ličnost u istoriji koja je simbolično povezala gradske vlasti u Banjaluci i u Sarajevu, jer je tom vladaru prošle godine podignut i spomenik i u prestionici Bosne i Hercegovine. Ali u Sarajevu, za razliku od banjalučkog, na postamentu Tvrtkovog spomenika, autora Stjepa Gavrića, ispisano je ime "bosanski kralj".

Postavljanje spomenika u Sarajevu pratili su brojni problemi jer je centralno gradsko jezgro proglašeno zaštićenom istorijskom celinom, pa je za svaku intervenciju bila potrebna saglasnost državne komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, a srpski član tog tela je uskratio saglasnost.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na kraju je postavila na trotoar nasuprot zgrade Predsjedništva BiH nakon što je dobila saglasnost opštine Centar da se tu postavi kao privremeni objekat na period od 99 godina.

Informer

 
 

Istorija beleži da je na vrhuncu svoje moći, Tvrtko je nosio titulu "Kralj Srba", ali se, tvrde iz Sarajeva i Zagreba odnosilo na teritoriju koju je pripojio Bosni između 1373. i 1377. godine, što se danas koristi u nastojanjima da se prikaže kao Srbin u etničkom smislu. 

Identitet kralja Tvrtka je složen jer je, s jedne strane, bio unuk hrvatske vladarske porodice Šubić ( i njihovo etničko poreklo je sporno jer mnogi istoričari tvrde da je reč o srpskoj vlastelinskoj porodici), ali i srpskih vladara Nemanjića.