Autor: Informer.rs

05.10.2024.

09:30

Foto: Klix.ba

Planeta

Oglasio se načelnik gorske službe! Jablanica najteže pogošena, izvučeno 13 tela stradalih!

I jutros se nalazimo u Donjoj Jablanici gde smo došli na poziv Federalne uprave civilne zaštite - rekao je Ikonić, dodajući da su angažovana dva tima iz Republike Srpske, ali da je tokom dana moguć dolazak i trećeg tima sa pumpama visokog kapaciteta za izbacivanje vode.

On je rekao da bi danas trebalo da tragaju za telima nestalih osoba u dve kuće koje su pod vodom i da će, ukoliko treći tim ne bude mogao da interveniše, ronilački tim pokušati da nađe tela.

Ikonić je rekao da velike količine kamena otežavaju delovanje brojnih spasilačkih timova, dodajući da u Donjoj Jablanici nema električne energije.

Podsećamo, najmanje 20 osoba poginulo je u poplavama i odronima u Federaciji BiH, gde je proglašeno stanje prirodne nesreće nakon bujičnih poplava.

Najteža situacija je u Jablanici, koja je potpuno odsečena, a poplave su pogodile i Konjic, Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu.

Prema nezvaničnim informacijama, nepoznata je sudbina oko 40 osoba.

Na području Jablanice i Konjica je odsečena infrastruktura, putne komunikacije i telefonske veze. Veliki broj kuća je u potpunosti uništen, poplavljene su ili zatrpane odronom. Nadležne službe zbrinjavaju ugroženo stanovništvo.