05.02.2015.

15:40

Foto:

Planeta

GRČKA PRED SLOMOM Centralna banka ispalila Ciprasa!

Mera je doneta posle posete grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa Frankfurtu i razgovora s predsednikom ECB Marijom Dragijem 

Ovim šokantnim potezom ECB je sav teret finansiranja grčkih banaka prebacila na Grčku centralnu banku i tako finansijski potpuno izolovala zvaničnu Atinu. 

Najveći grčki kreditori

* Evropska centralna banka 
* Evropska komisija
* Međunarodni monetarni fond

Ta stroga mera doneta je samo nekoliko sati posle posete grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa Frankfurtu, nakon razgovora s predsednikom ECB Marijom Dragijem.

Podrška većine guvernera 

Incijativa ECB dobila je podršku većine guvernera centralnih banaka evrozone, koji na ovaj način pokazuju nezadovoljstvo prema predlozima nove grčke vlade o rešavanju njenog javnog duga od 320 milijardi evra. Mera stupa na snagu 11. februara.

Iako je posle sastanka zaključeno da će ECB "učiniti sve što je potrebno" da se pomogne državama članicama kao što je Grčka, desilo se potpuno suprotno. 

Zato će sada Grčka centralna banka narednih nedelja morati sama da obezbedi nekoliko milijardi evra za hitnu likvidnost domaćih banaka. 
Prema rečima ekonomista, cilj ovakvog poteza je želja EU da primora Grke da nastavi mere štednje kojima se protivi Ciprasova vlada. 

Tagovi: