14.02.2015.

22:54

Foto:

Planeta

UKRAJINA: BORBE NE PRESTAJU, u ponoć počinje primirje

 

Ako je suditi po poslednjim satima subote, teško da će u ponoć nastupiti primirje na ukrajinskom ratištu. Brojni inostrani mediji izveštavaju da se borbe oko Debaljcove ne stišavaju, da dve strane tuku granatama protivničke položaje bez milosti, iako bi trebalo u prvom minutu nedelje da obustave neprijateljstva, po sporazumu koji je ove nedelje dogovoren u Minsku.

Debaljceva je i dalje centar najvažnijih borbi u Ukrajini, jer je to železnički čvor koji povezuje dva najveća proruska grada, Donjeck i Luganjsk, a trenutno je u rukama ukrajinske vojske. Međutim, ona je u potpunom okruženju proruskih snaga.

Vođa pobunjenika iz Donjecka Aleksander Zaharčenko jasno je poručio preko RIA Novosti da njegove snage neće dozvoliti Ukrajincima da se povuku iz Debaljceve, osim u slučaju da se predaju i ostave svo naoružanje.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko optužio je proruske snage za nastavak kampanje, iako je dogovoreno primirje. On je poručio da će, ukoliko se ne budu poštovali dogovori iz Minska, da uvede vojnu upravu u sve delove zemlje u kojima bukti rat.

Tagovi: