15.02.2015.

08:47

Foto:

Planeta

UBIJEN JEDAN OD TERORISTA odgovoran za napad u Kopenhagenu


AFP navodi da danska policija ispituje da li ubijena osoba stoji iza pucnjave u kafeu u Krudtoendenu, pored sinagoge u Kristalgadeu u Kopenhagenu.

U prvom napadu, jedna osoba je ubijena, a dve su ranjene tokom debate u kafeu.

Lars Vilks, švedski karikaturista čija je kontroverzna karikatura proroka Muhameda izazvala proteste širom sveta u 2007. godini, bio je među govornicima u multikulturnom centru Krudtoenden kada je juče popodne muškarac otvorio vatru.

Danska premijerka Hele Torning-Šmit izjavila je, posle pucnjave u kafeu, da se radi o terorističkom napadu, pošto je uočena sličnost sa napadom na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u januaru, u Parizu, prenela je agencija Rojters.

U Kopenhagenu je u drugom napadu ubijen Jevrejin, a dva policajca su ranjena u blizini glavne sinagoge. Ostalo je nejasno da li su i kako dve pucnjave u danskoj prestonici povezane, pošto policija još uvek nema dovoljno informacija.

Tanjug/AP


U trećoj pucnjavi kod železničke stanice ubijen je muškarac za koga policija veruje da je napadač.

Kada se muškarac pojavio i video policiju izvadio je pistolj i otvorio vatru, na koju je policija uzvratila i ubila napadača, navode agencije.

Rano jutros, policija je saopštila da nadgleda i kontroliše okrug Norebro, deo Kopenhagena koji je pretežno naseljen imigrantima i nalazi se na pet kilometara od sinagoge u kojoj je se desila (druga) pucnjava, samo nekoliko sati ranije.

Tagovi: