23.02.2015.

07:00

Foto:

Planeta

OVO JE NOVA RUSKA ZVER "Armata" najpametniji tenk ikada napravljen (FOTO) (VIDEO)

Proizvodnja prve serije "najpametnijih tenkova“ pete generacije, koji su na listi potreba ruske vojske za 2015. glavna stavka, završena je posle pet godina, a taj posao je poveren firmi Uralvagonzavod. 

Kako navode ruski mediji, 20 tenkova je već gotovo i nalazi se u programu obuke vojnika, a tačne karakteristike i izgled tenka biće viđeni tek na Crvenom trgu. Posle toga, zainteresovani će moći da ga vide na izložbi oružja i vojne opreme od 9. do 12 septembra.

youtube.com

„Armata“ je kombinacija svih najznačajnijih inovacija u dizajnu i izgradnji borbenih vozila. Glavna platforma poseduje bespilotnu, daljinski kontrolisanu kupolu, naoružanu topom kalibra 125 milimetara. Energija tenka će biti veća od dosadašnjih najboljih svetskih topova, a 125-milimetarsko oružje ima 15 do 20 odsto bolju preciznost. 

youtube.com

Takođe je poboljšana i ugaona disperzija izbacivanja vatre za 1,7 puta, a tenk može da ima i top od 152 milimetara, najmoćniji ikada montiran na borbeno vozilo. Na kupoli će se nalaziti i top podkalibra 30 milimetara koji će služiti za razne mete, kao što su niskoleteći avioni i helikopteri.

youtube.com


Glavno oružje — teški mitraljez biće u stanju da spreči dolazne projektile, tačnije da neutrališe granate koje se približavaju brzinom i od 3.000 metara u sekundi. Zato se „Armata“ smatra jednim od najbezbednijih tenkova na svetu.

Rusi su poradili i na tome da smanje broj ljudi koji će njime da upravljaju. Tenk je u potpunosti kompjuterizovan, pa su mu potrebna samo dva vojnika za upravljanje. Posada će se nalaziti u višeslojnoj oklopnoj kapsuli, odvojenoj od kontejnera s municijom.

youtube.com



Tenk bi trebalo da ima potpuno mehanizovano električno pokretanje dizel-motorom od 1.200 konjskih snaga, a kako navodi Raša Tudej „armata“ ima potencijal da se razvije u potpuno robotizovano vozilo.

Ruskoj vojsci, prema prvim procenama, potrebno je oko 2.300 ovakvih tenkova.

Tagovi: