26.02.2015.

12:28

Foto:

Planeta

RUSOFOBIJA U NEMAČKIM MEDIJIMA Na jedan neutralni, 7.5 negativnih tekstova!

Pod nazivom "Rejting neprijateljstva svetskih medija prema Rusiji" u Ruskom institutu za strateška istraživanja (RISI) održan je okrugli sto. Saradnici instituta su izvršili temeljnu analizu informativne politike 60 zemalja sveta u 2014. godini. Na osnovu prikazanih podataka, očigledna je antiruska propaganda, odnosno veliki informativni rat protiv Rusije.

Analiza ko je Rusiji "prijatelj", ko je "neprijatelj", a ko nije "ni prijatelj ni neprijatelj" - rađena je u okviru dve ravni: po indeksu agresivnosti i broju članaka mesečno.

Indeks agresivnosti pokazuje koliko je puta broj negativnih članaka o Rusiji veći od broja neutralnih članaka. Smatra se da informativni rat vode zemlje u kojima na jedan neutralni članak dolazi pet negativnih materijala.

Prvo mesto po neprijateljskim tekstovima protiv Rusije u 2014. godini pripada Nemačkoj. Ona je po tome neprikosnoveni lider: na jedan neutralni članak dolazi čak 7.5 negativnih, a broj negativnih članaka mesečno premašuje 500! 

Dok u periodu od 2010. do 2012. godine indeks agresivnosti Nemačke nije bio veći od 1, a to je za Zapad normalna pojava, odnosno moglo se smatrati da je odnos Nemačke prema Rusiji bio prilično lojalan, u 2014. godini primetno je pomeranje prema politici Merkelove.

Na drugom mestu je SAD, sa šest negativnih prema jednom neutralnom članku, slede Francuska i Velika Britanija, a na visokom petom mestu je Poljska, u kpojoj se na jedan neutralan, objavi čak pet negativnih tekstova o Rusiji.

Tagovi: