13.03.2015.

17:31

Foto:

Planeta

ASANŽ PRIHVATA DA BUDE SASLUŠAN ali samo u ambasadi Ekvadora u Londonu!

- Sarađivaćemo u istrazi, on to prihvata - rekao je Per Samuelson i dodao da je njegov klijent "srećan" zbog ponude tužilaštva i napretka u istrazi o silovanjima u Švedskoj koja mu se pripisuju, a koja Asanž negira.

Švedsko tužilaštvo danas je predložilo da dođe u London da sasluša Asanža.

Ekvador koji Asanžu pruža azil u svojoj ambasadi u Londonu od juna 2012, ocenio je danas da je švedskom tužilaštvu bilo potrebno previše vremena da prihvati da dođe na saslušanje u Londonu, umesto što je tražilo deportaciju Asanža u Švedsku.

- Da je prihvaćen predlog Ekvadora, ponuđen pre 1.000 dana da se Asnaž sasluša u Ambasadi u Londonu, mnogo novca i živaca bi bilo sačuvano - naveo je na tviteru šef diplomatije Ekvadora Rikardo Patino.

- U ponedeljak će biti 1.000 dana kako Asanž boravi u našoj ambasadi u Londonu. Od prvog dana predlažemo da oni dođu i uzmu njegovu izjavu, što do sada nije prihvaćeno - rekao je Patino.

Asanž strahuje da je optužba za silovanje samo način da bude uhapšen i izručen u SAD gde mu preti suđenje za špijunažu jer je Vikilikis pre nekoliko godina objavio hiljade poverljivih američkih dokumenata.

 

Tagovi: