21.03.2015.

14:26

Foto:

Planeta

OBNOVILI SARADNJU Posle tri godine održan sastanak J. Koreje, Kine i Japana!

Oni su u zajedničkom saopštenju posle sastanka objavili da će se potruditi da što pre obnove godišnji trilateralni samit, koji se od 2008. održavao svake godine, a prekinut je u maju 2012. godine.

- Tri ministra spoljnjih poslova su se, u duhu fer sagledavanja istorije i kretanja napred u budućnost, dogovorili da na adekvatan način reše sporna pitanja, poboljšaju bilateralne veze i ojačaju trilateralnu saradnju - izjavio je južnokorejski šef diplomatije Jun Bjung-se na zajedničkoj konferenciji za novinare, preneo je AP.

Kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji je rekao da problemi koji se odnose na istoriju nisu problemi prošlosti, već sadašnjosti.

Sastanci šefova diplomatije ta tri azijska suseda prekinuti su zbog istorijskih i teritorijalnih sporova proisteklih iz brutalne japanske kolonizacije Korejskog poluostrva i invazije Kine u prvoj polovini 20. veka.

Antijapanska osećanja u Južnoj Koreji i Kini poslednjih godina su postala naročito rasprostranjena zbog toga što ljudi u tim zemljama smatraju da Japan pokušava da prikrije svoju krvavu prošlost. 

Iako Južna Koreja, Kina i Japan kao susedi u severoistočnoj Aziji imaju čvrste ekonomske veze, njihove odnose u celini kvare nerešena pitanja koja potiču još iz vremena kada je Korejsko poluostrvo bilo japanska kolonija i iz doba okupacije delova Kine pre i za vreme Drugog svetskog rata, navodi AFP.

Peking i Seul su se proteklih godina hladno distancirali od Tokija zbog tih pitanja, ali i aktuelnih sporova oko ostrvskih teritorija. To je remetilo saradnju tri azijske sile koje zajedno čine oko 20 odsto svetskog BDP.

Tagovi: