28.04.2015.

17:44

Foto:

Planeta

RASTU TENZIJE NA BALTIKU Finci torpedovali nepoznatu podmornicu!

Načelnik pomorskih operacija Olavi Janunen izjavio je da mornarica nije mogla da identifikuje "podvodni objekat" ali da je pokrenuta istraga, koja bi mogla da potraje nedeljama, preneo je AP.

Portparol odbrambenog komiteta Jusi Ninisto rekao je danas da vojska povremeno detektuje takvu aktivnost, ali je upotrebu podvodnih projektila opisao kao neuobičajnu. Ministarstvo odbrane Finske je saopštilo da je tokom "nadgledanja teritorijalnog integriteta" zemlje, mornarica oko podeva 27. aprila primetila mogući podvodni objekt u teritorijalnim vodama Finske blizu granice, nedaleko od Helsinkija.

Objekat je drugi put primećen oko 3 sata noću kada je su na njega ispaljeni "podvodni projektili u znak upozorenja", dodaje se u saopštenju ministarstva, preneo je AFP. Švedska je sprovela najveću poteru u više decenija prošle godine, za jednom podmornicom koja je primećena u arhipelagu kod Stokholma.


Iako snage odbrane nisu mogle da identifikuju državu odakle ona potiče, većina analitičara je iznosila sumnje da podmornica ruska. Najnoviji incident dolazi u jeku pojačane vojne aktivnosti Rusije u oblasti Baltika zbog čega je Finska najavila blizu vojnu saradnju sa svojim nordijskim susedima, uključujući NATO članice Norvešku i Dansku.

Tagovi: