14.05.2015.

12:53

Foto:

Planeta

PRAVDA! Uhapšeni Kinezi zbog ubistva džinovske pande!

Džinovska panda se kao ugrožena vrsta nalazi na vrhu kineske liste zaštićenih životinja. Krivolov na njih je redak, ali se veruje da delovi te životinje mogu da se prodaju po visokim cenama na crnom tržištu, zbog svoje retkosti, prenosi AP.

Kineska centralna televizija je prenela da su šumari u pokrajini Junan otkrili pandinu kožu, meso, kosti i unutrašnje organe kod lovokradica i prodavaca. Osimljičeni bi zbog toga mogli da budu osuđeni na višegodišnje kazne zatvora. 

Lokalne vlasti su rekle za agenciju Hsinhua, da je jedan osumljičeni postavio klopku, pošto su u decembru divlje životinje zaklale njegove ovce. On i njegov brat su pratili pandu i ubili ga.

Oni su prodali 35 kilograma pandinog mesa i četiti šape za 800 dolara jednom kupcu, koji ihje zatim prodao drugima. Nedavni popis pokazuje da je broj divljih pandi porastao na 1.864, što je za 268 više nego 2003. godine.


Svetski fond za zaštitu prirode navodi krivolov kao tradicionalnu pretnju divljim pandama u Kini, dodajući da je ekonomski razvoj postao glavna pretnja. Hidroelektrane, putevi i rudaraski projekti remete prirodna staništa životinja.

Kineske vlasti ipak smatraju da su krivolov i krijumčarenje pandinih delova glavni problem i pojačavaju napore na njihovom suzbijanju.
 

Tagovi: