03.06.2015.

22:42

Foto:

Planeta

OPASNOST PRED VRATIMA Kanada nespremna za terorističke napade!

U izveštaju se navodi da je kraljevska konjička policija "krajnje neadekvatno" obezbeđivala zgradu parlamenta u Otavi kad je Majkl Zehaf-Bibo 22. oktobra 2104. izveo napad u toj zgradi, prenela je agencija AP.

Tom prilikom je propušteno više šansi da se Zehaf-Bibo spreči da uđe u zgradu parlamenta, zaključila je policija provincije Ontario.

Zehaf-Bibo je prvo pucao i ubio vojnika Nejtana Sirila, koji je držao počasnu stražu kod Memorijalnog centra u Otavi, a zatim je upao u parlament, gde je na kraju ubijen.

Izveštaj, u kojem se taj napad opisuje kao "najteži bezbednosni propust u istoriji kanadskog parlamenta", sadrži grafičke detalje pucnjave.

"Majkl Zehaf-Bibo je uperio pušku u vojnika Sirila i pucao mu u leđa. Kad je Sirilo pao na kolena i počeo da puzi prema istočnoj strani spomenika, Zehaf-Bibo mu je opet pucao u leđa", navodi se u izveštaju, dodajući da je zatim usledio treći i poslednji pucanj.

Žena koja je gurala dečja kolica je videla Zehaf-Biboa kako trči prema parlamentu i obavestila obližnju policijsku patrolu.

U izveštaju se navodi da su na samom početku incidenta, koji je trajao nešto manje od dva minuta, policajci Kraljevske konjičke policije oklevali da uđu u zgradu parlamenta "zbog naloga da nikad ne ulaze u parlament naoružani".

Jedan policajac u civilu je prvi zapucao na napadača sedam sekundi nakon što je on ušao u parlament, ali je on nastavio da trči. Zatim su dva policajca u njega ispalila ukupno 31 metak, od čega su dva bila fatalna, ali se ne zna koji ga je ubio.

Kanadska policija ističe da Zehaf-Bibo nije nosio zaštitni prsluk i, da je bio bolje organizovan, incident je mogao da se završi mnogo gore.
 

Tagovi: