15.07.2015.

09:04

Foto:

Planeta

STIGLE PRVE DETALJNE FOTKE PLUTONA! Nije planeta, ali je živ!

Letelica je juče u 13:49 časova brzinom od 49.000 kilimetara na čas proletela kroz svemirski prostor udaljen 12.472 kilometara od Plutona, najslabije istraženog nebeskog tela u Sunčevom sistemu, piše britanski "Telegraf". 

Tačno na vreme, letelica je ostvarila radio kontakt sa kontrolorima Laboratorije “Džon Hopkins” Univerziteta za primenjenu fiziku u Baltimoru. Upravo tada začuli su se uzvici oduševljenja i gromoglasni aplauz ekipe naučnika koja je 13 sati sa nestrpljenjem očekivala vesti.


“Novi Horizonti” prikupljali su podatke u vezi sa Plutonom i njegovim satelitima više od osam sati nakon što je letelica dosegla ciljani kosmički prostor dimenzija 100 x 150 kilometara. 
 

NASA


Prvi podaci stigli su na Zemlju 4 i po sata nakon slanja radio signala koji su brzinom kretanja svetlosti prevalili put od 4.88 kilometara.

Nekad smatran ledenom, ‘mrtvom’ planetom, Pluton zapravo ima površinu na kojoj se odvijaju brojne geološke aktivnosti, a neki pokazatelji upućuju i na postojanje tektonskih pokreta kore, sličnih onima na Zemlji.

Biće potrebno 16 meseci da svemirska sonda pošalje na Zemlju sve podatke koje je prikupila, uključujući na hiljade fotografija, a za to vreme pokušaće da zađe dublje u Kajperov pojas, kako bi detaljnije istražila Plutonove satelite.

NASA

 

Zbog izuzetne brzine kretanja, svemirsku sondu od 478 kilograma može da ošteti čak i najmanji delić asteroida, ali NASA i laboratorija Univerziteta za primenjenu fiziku “Džon Hopkins”navode da su šanse da se tako nešto dogodi jedan prema 10.000.

Tagovi: