02.08.2015.

16:59

Foto:

Planeta

KERI UVERAVA KAIRO Sporazum sa Iranom doprineće bezbednosti

U susretu sa svojim egipatskim kolegom Samehom Šukrijem, Keri je nastojao da popravi poljuljane odnose Vašingtona i Kaira, apelujući na egipatsku podršku Americi, prenosi AFP. 

Keri bi kasnije danas trebalo da se sretne i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, nakon čega će otputovati u Katar, gde će se sastati s ministrima inostranih poslova zemalja Persijskog zaliva. 

Egipat i mnoge druge zemlje regiona, među kojima i Saudijska Arabija, su sumnjičave prema Iranu, za koji smatraju da želi njihovu destabilizaciju.

Keri je na zajedničoj konferenciji za novinare sa Šukrijem istakao da nema sumnje da će, ukoliko dogovor iz Beča bude u potpunosti primenjen, Egipat i sve zemlje regiona biti bezbednije nego što bi inače mogle biti ili su bile. 

Priznajući da se slaže sa tim da Iran ima ulogu u destabilizaciji, Keri naglašava da je zato važno da njegov nuklearni program bude mirnodopski, odnosno da ta zemlja ne raspolaže nuklearnim oružjem. 

Što se tiče obračuna Egipta sa pristalicama 2013. godine svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija, kao i sa pobunjenicima bliskih grupi Islamska država (IS), koji su poslednjih godina ubili na stotine egipatskih vojnika i policajaca, Keri je pozvao na "ravnotežu" između borbe protiv militanata i poštovanja ljudskih prava.

Priznajući da je oko pitanja ljudskih prava bilo izvesnih tenzija između SAD i sadašnjih vlasti u Egipu, Keri je ipak izneo ubeđenje da "osnova saradnje između dve zemlje jača". 

Nakon svrgavanja Morsijevog režima, Vašingtom je zamrzao vojnu pomoć Egiptu, ali je u martu ukinuo tu odluku, a prošle nedelje je Egiptu isporučio i jedan broj aviona F-16, koji su, po Keriju, "ključni za borbu protiv terorizma".

Keri je na danšnjoj konferenciji za medije istakao da SAD žele da podrže Egipat i ekonomski i politički, a analitičari procenjuju da je glavni motiv za tu promenu stava egipatska borba protiv snaga bliskih IS na Sinaju. SAD su, inače, predvodnik koalicije zemalja koje sprovode vazdušne napade protiv IS u Siriji. 

U Kerijevu bliskoistočnu turu, koja će potrajati do 8. avgusta, nije uključen i Izrael, jedan od najvećih saveznika SAD, koji je, međutim, i jedan od najžešćih kritičara sporazuma iz Beča između Irana i šest svetskih sila. 
 

Tagovi: