14.08.2015.

14:38

Foto:

Planeta

TRAŽI NOVI POSAO Toni Bler posrednik u pregovorima Hamasa i Izraela

Pozivajući se na palestinske izvore list "Al Hajat", koji se izdaje u Londonu, navodi da je zapravo već postignut dogovor o tome u indirektnim pregovorima i podseća da je Bler, bivši britanski premijer, ranije bio izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika - UN, Rusije, SAD i EU.

List navodi da je Izrael odbacio predlog Katara da obezbedi fondove za novi izraelski aerodrom u zamenu za otvaranje međunarodnog aerodroma u Gazi.      

Izveštaje o indirektnim pregovorima između Izraela i Hamasa preko evropskih posrednika, nakon rata prošlog leta u Gazi, potvrdili su i izraelski bezbednosi izvori i zvaničnici Hamasa, piše " Tajms of Izrael".

Hamas je, između ostalog, tražio izgradnju luke i ponovno otvaranje aerodroma, kao i puštanje desetina svojih pripadnika iz izraelskih zatvora, uhapšenih prošle godine uoči početka rata, nakon otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali. Međutim, konačni sporazum između Izraela i Hamasa je još uvek daleko, navode izvori na koje se poziva "Al Hajat". 

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nije komentarisao ove izveštaje, a "Džeruzalem post" danas piše da je Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa napao Blera i pozvao rivalski Hamas da prestane da kontaktira s njim.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da je bilo pregovora s predstavnicima raznih frakcija, uključujući Fatah kako bi se obavestili o najnovijim naporima da se postigne primirje s Izraelom, piše taj list. 

On je dodao da su razgovori vođeni o predloženom primirju s evropskim zvaničnicima, uključujući Blera. Portparol Fataha Osama Kavasme naglasio je da Bler nema nikakvu zvaničnu titulu otkako nije izaslanik četvorke i da "igra sumnjivu ulogu" u pokušaju da posreduje dugotrajnom primirju između Hamasa i Izraela.

- Bler igra ulogu posrednika da opstruira stvari i ne znamo koje su mu namere - rekao je portparol Fataha, apelujući na Hamas da prestane kontakte s njim i sve pregovore s Izraelom. 

Tagovi: