25.08.2015.

09:50

Foto:

Planeta

MERKEL O UKRAJINI: Neophodni razgovori sa Putinom

Merkel je, posle razgovora sa predsednicima Francuske i Ukrajine, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom, u Berlinu rekla da je saslušala "stav iz ukrajinskog ugla", ali da će se po tom pitanju "obnoviti kontakti sa ruskim predsednikom".

- Ne isključujem mogućnost održavanja sastanka četiri strane - kazala je Merkel, prenela je agencija Tas.

Merkel je dodala da postoje razlike u stavovima po pitanju ukrajinske krize koji se moraju rešiti.

- Sporazumi o prekidu vatre iz Minska su "osnova za mir u Ukrajini" - naglasila je ona.

Merkel je ukazala i na značaj posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u nadgledanju prekida vatre, ali i izrazila zabrinutost zbog napada na njih.

Rojters je preneo da je Merkel rekla da se sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine ne poštuje i da se mora učiniti sve da bi se u potpunosti sproveo dogovor, postignut u februaru u Minsku.

- Sporazum o prekidu vatre nije u potpunosti primenjen i to znači da ima sve više žrtava - navela je Merkel.
Ona je istakla da je prvi i najvažniji uslov da se sve učini da sporazum o prekidu vatre postane realnost.

- Ono što je dogovoreno u Minsku mora se poštovati. Ovde smo da bi se taj sporazum poštovao, a ne dovodio u pitanje - kazala je Merkel.

U sukobima na istoku Ukrajine poginulo je više od 6.5000 ljudi, među kojima na stotine civila, podsetila je agencija Rojters.

Obe strane su povukle veliku količinu teškog naoružanja iz zone sukoba, u skladu sa sporazumom iz Minska, ali se i dalje dešavaju sporadični sukobi.

 

Tagovi: