12.09.2015.

10:43

Foto:

Planeta

RUSIMA SANKCIJE NIŠTA NE MOGU! Sami prave "mocarelu" i "fetu"!

Godinu dana nakon što je Rusija zabranila uvoz mlečnih proizvoda, mesa i ribe iz evropskih i drugih zapadnih zemalja kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize, širok spektar razlitičih vrsta sireva je ponovo na policama ruskih prodavnica, javlja britanski list Gardijan.

Kupci u Rusiji mogu računati na ponudu uobičajenih vrsta sireva, ali bi takođe mogli biti iznenađeni kada ugledaju "mocarelu" iz Tvera, "fetu" iz Vologde i "kamamber" iz Krasnodara, navodi britanski list. 

Negativne posledice sankcija su, kako ocenjuje Gardijan, očigledne. 

Slike uništavanja prokrijumčarene hrane sa Zapada u Rusiji izazvale su polemike u toj zemlji, u kojoj skoro 16 odsto populacije živi ispod linije siromaštva, piše britanski list i dodaje da s druge strane, evropski mlečni sektor, koji je prošle godine izvezao oko 2,3 milijarde dolara vredne mlečne proizvode u Rusiju, počinje da oseća posledice. 

Međutim, s obzirom na to da se ruska vlada zalaže za daleko samostalniji poljoprivredni sektor, a ruski sirevi postaju prihvaćeni, britanski list se zapitao da li bi moglo biti pozitivnih efekata po održivost ruskog sektora proizvodnje sira. 

- Kada su sankcije prvi put uvedene, osećaj je bio 'Hvala bogu, predah'. Ruski potrošačci su oduvek bili sumnjičavi u pogledu toga da se sir može proizvoditi u Rusiji, smatrajući da pravi sir mora da bude proizveden u Italiji ili Francuskoj - izjavio je predsednik ruske Nacionalne asocijacije proizvođača mleka, Andrej Danilenko. 

Kako navodi britanski list, cilj novoimenovanog ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva je da ruski proizvodi u roku od jedne decenije u potpunosti zamene celokupan uvoz prehrambenih proizvoda. 

U prošloj godini, proizvodnja ruskog sira je povećana za skoro četvrtinu, dok je uvoz smanjen za gotovo devet puta, sa 385.000 tona iz 2014. godine na 41.000 tona u 2015. godini, prema analizama Nacionalne asocijacije proizvođača mleka.

Tagovi: