16.10.2015.

23:13

Foto:

Planeta

BLOKADA U NAJAVI: Suspendovan redovni železnički saobraćaj Slovenija-Hrvatska

U saopštenju kompanija "Slovenske železnice" navodi da se ne zna koliko dugo će ta mera biti na snazi.

Kompanija je ranije danas saopštila da je spremna za očekivani novi priliv izbeglica i da su pripremljeni dodatni vagoni i autobusi za prevoz ljudi do prihvatnih centara, navodi slovenačka novinska agencija.

Redovni železnički saobraćaj između Slovenije i Hrvatske bio je suspendovan i sredinom septembra, prilikom prvog talasa izbeglica iz Hrvatske u Sloveniju.

Većina izbeglica nastavila je tada put ka Austriji i Nemačkoj, podseća STA.

Ranije danas šef mađarske diplomatije Peter Sijarto najavio je da će u ponoć Mađarska zatvoriti svoju "zelenu" granicu sa Hrvatskom, rekavši da će zvanični granični prelazi nastaviti da rade, ali uz pojačane kontrole, i da će, uz to, biti uspostavljene dve tranzitne zone duž granice kod mesta Beremend i Letenje, gde će migranti moći da podnesu zahtev za azil.

Hrvatska vlada reagovala je na primenu plana koji uključuje preusmeravanje izbeglica preko Slovenije a Slovenija je počela da pojačava prisustvo policije na granici s Hrvatskom.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić saopštio je da će izbeglice biti preusmerene na putni i železnički prelaz Petišovci i putni prelaz Gruškovje, na severoistoku, navodi STA.

PROČITAJTE JOŠ:

SIJARTO: Mađarska u ponoć zatvara granicu sa Hrvatskom!

SRBIJA U PROBLEMU Ako Kolinda podigne zid ostaje nam čak 100.000 izbeglica!

INFORMER SA IZBEGLICAMA U BAPSKOJ: Bosa deca po blatu beže preko granice

Tagovi: