19.10.2015.

20:24

Foto:

Planeta

PROVOKACIJA NA NEBU: Zbog napada avionom Rusija traži objašnjenje od Švajcarske!

- Potrebno je da nam dostave precizne informacije o onome što se dogodilo - rekla je Zaharova u intervjuu televizijskom kanalu „Rusija 24“.

Kako je rekla Zaharova, Moskva očekuje da će „odgovarajuća objašnjenja biti preneta diplomatskim kanalima i iz Francuske i iz Švajcarske“. 

Zaharova je navela da su diplomate u Moskvi „razgovarale sa švajcarskom stranom“ i da će od njih zatražiti sve neophodne informacije. 

Ministarstva odbrane i inostranih poslova Francuske saopštila su da nikakav francuski vojni avion nije učestvovao u incidentu s ruskim avionom sa zvaničnicima.

„U vezi sa tim žalimo zbog hitnog poziva ambasadoru Francuske u Moskvi“, navedeno je u saopštenju.

U dokumentu se navodi da je francuska strana „ruskim vlastima dostavila neophodna objašnjenja“.

Švajcarci: Rutinska kontrola

Švajcarsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas, nakon što je Moskva objavila da se francuski lovački avion opasno približio putničkom avionu koji je prevozio rusku parlamentarnu delegaciju u Ženevu, da se njihov borbeni avion F/A-18 približio ruskom avionu i da je u pitanju bila "rutinska provera".

Portparol švajcarskog ministarstva Peter Minder izjavio je agenciji AFP da je to bila "normalna kontrola švajcarskih vazduhoplovnih snaga. To je bila provera, rutinska provera".

Minder je naveo da je tom prilikom uspostavljen vizuelni kontakt sa pilotom.
 

PROČITAJTE JOŠ:

ŠVAJCARSKI LOVAC BOMBARDER NAPAO RUSE? Francuska demantovala umešanost u međunarodni incident!

KATASTROFA IZBEGNUTA ZA DLAKU! Francuski avion skoro udario u avion sa ruskim poslanicima!

Tagovi: