28.10.2015.

09:52

Foto:

Planeta

TRAGIČNA SMRT RUSKOG VOJNIKA U SIRIJI! Otišao da se bori protiv ISIS, ubio se zbog ljubavi?!

Razgovarali smo u subotu pola sata. Bio je razdragan, srećan i smejao se. Nije zvučao kao neko ko planira da se ubije
Svetlana, Vadimova majka

Ruski vojnik Vadim Kostenko (19), koji je učestvovao u operaciji protiv Islamske države (ISIS) u Siriji, u subotu se ubio jer ga je ostavila devojka. Mladić se obesio u svojoj sobi u vojnoj bazi Kmejmim kod Latakije.

Kostenko je iz rodnog grada Krasnodara u Siriju otputovao 14. septembra, dve nedelje pre nego što je počela ruska operacija protiv ISIS. Odmah je raspoređen u vojnu bazu Kmejmim, u kojoj je radio na mestu tehničkog specijaliste i logističara. Međutim, u subotu nakon što je završio s poslom, obesio se u svojoj sobi.

Izvor iz ruskog ministarstva odbrane naveo je da se mladić verovatno ubio zbog ljubavnih jada, ali da nadležni i dalje istražuju ceo slučaj.

- Kolege vojnici pronašli su Kostenka obešenog u sobi i odmah pozvali dežurnog komandanta. Istražitelji su prema porukama iz njegovog mobilnog telefona zaključili da je izvršio samoubistvo jer ga je ostavila devojka. Ipak, nastavićemo sa istragom dok ne budemo sigurni - naveo je taj izvor.

Sanjao o tome da postane pilot

Vadimova tetka Ana Musjenkova kaže da je njen sestrić bio pun života i da je obožavao da služi u vojsci.
- Sanjao je o tome da postane pilot. Zato se radovao službi u vazduhoplovnoj bazi u Siriji. Otišao je tamo srećan jer su ga odmah pozvali - navodi Musjenkova.

Komandant baze Kmejmim odmah je o samoubistvu obavestio Kostenkove roditelje Aleksandra i Svetlanu. Oni, međutim, tvrde da se njihov sin nikad ne bi ubio.

- Čuli smo se svakodnevno preko telefona. Razgovarali smo i u subotu oko pola sata. Bio je razdragan, srećan i smejao se. Nipošto nije zvučao kao neko ko planira da se ubije i ne verujem u zvaničnu verziju slučaja - kaže Vadimova majka Svetlana.

Vojnikov otac Aleksandar slaže se sa njom i takođe sumnja u objašnjenje ministarstva odbrane.

- Rekli su nam da se Vadim obesio zbog nesuglasica sa svojom devojkom. On tako nešto nikada ne bi uradio. Jako dobro poznajem svog sina - kaže Aleksandar.

Public

I Vadimova mlađa sestra Katja i njegova tetka Ana Musjenko kažu da je mladić bio pun života i da je planirao da se po povratku iz Sirije oženi svojom devojkom.

- Zabavljali su se nekoliko godina i bili su jako ozbiljni. Tokom leta ju je doveo kući i boravila je nekoliko dana kod nas u gostima. Pričao nam je da jedva čeka da napravi svadbu, a i ona je bila uzbuđena zbog svega - kaže Musjenkova.

Inače, prema dekretu koji je ruski predsednik Vladimir Putin doneo u maju, smrt ruskih vojnika tokom specijalnih operacija je vojna tajna. Ovo je prvi slučaj koji je izašao u javnost.

Međutim, ne zna se da li je neki ruski vojnik stradao tokom borbi u Siriji, iako britanski izvori tvrde da su njih trojica poginula do sada. Rusko ministarstvo odbrane negiralo je te navode i istaklo da nijedan vojnik nije do sada izgubio život u borbi protiv džihadista.

 

 

 

 

Tagovi: