29.10.2015.

21:59

Foto:

Planeta

ZLOČINAČKI PLAN SAD: Koristili ISIS da otmu naftu u Siriji!

Pravi cilj američke vojne akcije u Siriji nikad nije bio uništenje Islamske države (ISIS) već kontrola nafte i gasa u tom regionu, tvrde stručnjaci iz SAD.

Cilj Vašingtona jeste da Siriju uništi kako bi lokalni gospodari rata, a to su pripadnici ISIS i Al Nusra fronta, delili profit od nafte i gasa sa SAD, Saudijskom Arabijom i Katarom

Oni navode da je Barak Obama planirao da se uz pomoć ISIS domogne naftnih polja i energente prodaje u Evropi kako bi eliminisao Rusiju iz tog posla.

Hoće drugu Libiju

Američki novinar Erik Zuse podseća da Vašington za više od godinu dana bombardovanja Sirije nije ni najmanje naškodio džihadistima.

- Avioni SAD gađaju civilnu infrastrukturu umesto položaja ISIS. Ukoliko država ostane bez infrastrukture i vođstva, onda je to propala država. To Vašington upravo i hoće. Amerika od Sirije želi da napravi propalu državu kao što je to uradila od Libije nakon smaknuća Muamera el Gadafija - objašnjava Zuse.

AMERIKA ZOVE EVROPU U RAT: Obamin izaslanik nudi savez u borbi protiv džihadista u Siriji!

On naglašava da se iza svega toga krije ambicija SAD da se, u savezu sa Saudijcima i Katarom, domognu nafte.

ISIS naoružali Gadafijevim oružjem

Američki novinar Simor Herš tvrdi da SAD blisko sarađuju sa ISIS. On navodi da je Vašington u aprilu 2014. organizovao da džihadisti u Siriji dobiju oružje iz Libije.
- Američka CIA je uz pomoć britanskog MI6 otkupila Gadafijev arsenal, koji su platili Turska, Saudijska Arabija i Katar. Transakcija je išla preko fiktivnih kompanija, od kojih su mnoge osnovane na imena australijskih državljana - tvrdi Herš.

- Cilj Vašingtona je da Siriju što više uništi kako bi lokalni gospodari rata, a to su pripadnici ISIS i Al Nusra fronta, delili profit od nafte i gasa sa SAD, Saudijskom Arabijom i Katarom. Te zemlje bi izgradile mrežu naftovoda i gasovoda kroz Siriju do Turske. Odatle bi napravili mrežu cevi do Evrope. Na taj način eliminisali bi Rusiju, koja sada snabdeva EU gasom. Takođe, propao bi ruski projekat "Turski tok" - priča Zuse. 

S njim se slaže njegov kolega Tijeri Mejsan. On tvrdi da Islamska država već uveliko prodaje naftu na međunarodnom tržištu i da SAD za to znaju.

AMERIKANCIMA ISPRED NOSA! Evo kako su Rusi tajno dovezli Asada u Moskvu i vratili ga nazad!

- Džihadisti na stotinama naftnih polja koja su osvojili zapošljavaju više od 1.200 radnika. Iako Amerika pomno prati svetsko tržište nafte, Al Nusra front i ISIS ipak uspevaju da prodaju crno zlato na globalnom nivou preko fiktivnih kompanija - navodi Mejsan.

On ističe da džihadisti to ne bi mogli da urade bez dozvole Vašingtona.

Brojke

- 50 miliona dolara ISIS zaradi od prodaje nafte
- 10-35 dolara za barel nafte traže pripadnici ISIS. Tržišna cena je oko 50 dolara po barelu
- 253 naftna polja ISIS zauzeo u Siriji
- 161 naftno polje je u funkciji
- 30.000 barela nafte dnevno izvuku u Siriji
- 275 inženjera radi na naftnim poljima
- 1.107 radnika angažovano na naftnim poljima

- Amerika, na primer, libijskim ekstremistima brani da prodaju naftu. U martu 2014. američka mornarica presrela je kod Bengazija u Libiji tanker pun nafte koju su islamisti želeli da prodaju u Evropi i vratila ga u luku. To samo znači da SAD, ako hoće, mogu da spreče ekstremiste da prodaju naftu. Međutim, to nije slučaj sa ISIS - kaže Mejsan.

Prodaju u Turskoj

I sam Vašington priznaje da ISIS dobro zarađuje od nafte. Prema navodima američkih obaveštajaca, džihadisti mesečno od toga dobijaju čak 50 miliona dolara.

- Džihadisti naftu prodaju krijumčarima po nižim cenama od tržišnih. Barel daju za 10 do 35 dolara, što je manje od 50 dolara koliko košta na međunarodnom tržištu. Krijumčari zatim prodaju naftu posrednicima u Turskoj. Oni koji kupuju naftu pare uplaćuju u Istanbulu i Ankari, i to uglavnom ženama, pripadnicama ISIS, jer one privlače manje pažnje od muškaraca. Taj novac se kasnije ručno prenosi u Irak i Siriju - objašnjavaju američki obaveštajci.

 

Tagovi: