06.12.2015.

20:28

Foto:

Planeta

FRANCUSKA SKREĆE UDESNO! Nacionalni front Marin Le Pen vodi na regionalnim izborima!

Nezvanični rezultati pokazuju da Nacionalni front vodi sa više od 40 procenata glasova u regionima na jugu i severu Francuske.

Poslednje ankete javnog mnjenja ukazuju da bi desničarski Nacionalni front mogao da osvoji između 27 i 30 odsto glasova u prvom krugu, a toliko bi mogao da očekuje i Republikanska partija bivšeg predsednika Nikole Sarkozija.

 

Regionalni izbori se smatraju svojevrsnim testom na kojem će građani pokazati koliko podržavaju odgovor francuske vlade na terorističke napade 13. novembra, ocenjuju analitičari.

 

I dok francuski predsednik Fransoa Oland uživa veću podršku kao rezultat odlučnog odgovora na terorističke napade, njegova Socijalistička partija nema sličnu podršku i procenjuje se da bi mogla da osvoji 22 odsto glasova.

Više od 21.000 kandidata nadmeće se za mesta u regionalnim savetima.

Među njima je, prema lokalnim medijima, najmanje osam ministara, 15 regionalnih lidera, 103 članica francuskog parlamenta, 52 senatora i 23 poslanika Evropskog parlamenta.

Francuski mediji ocenjuju da bi najveća pretnja francuskoj demokratiji bila slaba izlaznost birača, kao što je bilo na prošlim regionalnim izborima 2010. kada je odziv birača bio rekordno nizak - svega 46 odsto njih.

Tagovi: