10.12.2015.

00:00

Foto:

Planeta

VOĐA ISLAMISTA POBEGAO IZ SIRIJE: Agenti CIA ranjenog ga smestili na "najsigurnije mesto"

Fars piše da je al-Bagdadi prethodno lečen u Turskoj zbog navodnih povreda koje je pretrpeo u iračkom vazdušnom napadu u oktobru.

Vođa ISIS-a bio je u konvoju vozila koji je pogođen na putu prema iračkom gradu Al-Karable gde je trebalo da se sretne s ostalim militantnim vođama. Prvo je lečen u islamističkom uporištu Raka, a potom je prevezen u Tursku.

Novinska agencija koju se povezuje s iranskom Revolucionarnom gardom prenela je kako je televizijska stanica  pod kontrolom Hezbolaha Al-Manar citirala anonimne izvore kada je objavila informaciju da je al-Bagdadi završio u Turskoj uz pomoć turskih obaveštajnih službi, a sve je, prema njima, koordinirala CIA.

Transfer u rodni grad svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija Sirt, koji je sad u rukama džihadista, dogodio se pak kako ga ne bi uhvatio 'obavještajni centar' u Bagdadu koji su zajednički osnovali Irak, Iran, Rusija i Sirija.

Libijski izvor nazvao je Sirt "najsigurnijim džihadističkim utočištem na svetu", javlja Fars te napominje da je al-Bagdadi ranjen u napadu na konvoj pri čemu je poginulo 25 pripadnika Islamske države u blizini sirijske granice. Tada su ga borci prevezli u Raku gde su mu lekari spasili život, ali navodno mu nisu mogli osigurati trajni tretman, pa je stoga prebačen u Tursku.

Inače, prema nedavnom izveštavanju britanskog Observera, u najmoćnijim državama članicama NATO saveza sve se češće spominje mogućnost vojne intervencije u Libiji, koja se pretvara u sigurno utočište za džihadiste i svojevrsnu alternativu za Siriju, koja se u poslednje vreme našla pod vazdušnim  udarima više velikih sila.


PROČITAJTE JOŠ
 

(VIDEO) NEMA MILOSTI ZA DŽIHADISTE: Oni koji još nisu pobegli, ostaju zauvek u Siriji-mrtvi!

(VIDEO) PAKAO ZA DŽIHADISTE: Putin poslao dalekoletne bombardere, čuvali ih lovci SU-30!

(VIDEO) KRAH ISLAMSKE DRŽAVE: Pogledajte napad Rusije na džihadiste s podmornice u Mediteranu!

(VIDEO) PUTIN POSLAO POJAČANJE: Džihadiste će vrebati borbeni helikopteri "aligator" i noćni lovac"!

Tagovi: