11.12.2015.

22:46

Foto:

Planeta

NEREŠIVA MISTERIJA?! Svake nedelje nestane po neki Kinez milijarder!

Postoje nagađanja da ovo ima veze sa borbom protiv korupcije koju je pokrenuo Si Đinping, predsednik Kine.

Čak sedam milijardi dolara "teški" Guo, poznatiji kao ''kineski Voren Bafet'', navodno je nestao bez traga juče popodne, nakon čega je suspendovan sav promet akcija u kompanijama koje poseduje.

Kako prenosi američki sajt CNBC, svedoci kažu da su videli da policija odvodi Gua nakon što je sleteo na šangajski aerodrom, a još uvek nije poznato da li je on pod istragom.

Članovi porodice i čelnici kompanije saopštili su da je Guo bio u Šangaju u podne, ali da su svi njihovi pozivi bili preusmereni ka njegovoj sekretarici.
 
Prema magazinu ''Forbs'', Guo se nalazi na 11. mestu na listi najbogatijih ljudi u Kini, a na 259. na listi svetskih milijardera. U prethodnih nekoliko nedelja kineska Regulatorna komisija za hartije od vrednosti pokrenula je istrage lokalnih firmi za posredovanje, a i kineski predsednik Si je pokrenuo niz istraga u cilju smanjenja korupcije u državi.

Sud u Šangaju je u avgustu saopštio da je Guo imao neodgovarajuće veze sa Vang Zognanom, bivšim predsednikom državnog preduzeća koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog pronevere, mita i korupcije.
 
Britanski javni servis navodi da je pre samo tri nedelje kompanija "Guotaj sekjuritiz" objavila "nestanak" Jima Funga, svog šefa stacioniranog u Hongkongu. Posle toga su akcije "Guotaja" strmoglavo pale.
 
Uz to je zabeležen i slučaj dvojice investicionih bankara iz "Sitik sekjuritiza", najveće brokerske kuće u kontinetalnom delu Kine.

Tagovi: