21.01.2016.

14:58

Foto:

Planeta

OVO NE ZNATE KAD KUPUJETE EPL, SAMSUNG ILI SONI! Ove kompanije masno zarađuju na robovskom radu DECE U RUDNICIMA!

 

Iz izveštaja proizlazi da u rudnicima u DRK rade i deca tek nešto starija od sedam godina koja iskopavaju minerale potrebne za proizvodnju litijum-jonskih baterija. Radi se pre svega o kobaltu, čije rezerve u Kongu čine oko polovine svetskih. Kompanije koje kupuju minerale zvanično osuđuju dečiji rad, navodi se u izveštaju, ali svedočenja očevidaca ukazuju na suprotno.

Amnesty International, oslanjajući se na svedočenja mladih rudara i stručnjaka u toj oblasti, tvrdi da je takav rad vezan za stalni i ozbiljan rizik po zdravlje.

U rudnicima je visoka stopa smrtnosti usled nesrećnih slučajeva i nepoštovanja normi zaštite na radu. Konkretno, prema prikupljenim dokazima, samo u periodu od septembra 2014. do decembra 2015. godine u rudnicima u Kongu poginulo je više od 80 ljudi.

- Bio sam pod zemljom u smenama po 24 sata - navodi se u izveštaju iskaz 14-godišnjeg siročeta Pola, koji je počeo da radi u rudniku sa 12 godina. 

- Dolazio sam ujutro i odlazio kući ujutro sledećeg dana. Moja maćeha je htela da me da u školu, ali je očuh bio protiv i terao me da radim u rudniku.

Prema podacima UNICEF-a, samo na jugu Konga se za rudarske poslove koristi se najmanje 40 hiljada dece.

fakti.org

Apple i druge velike kompanije zvanično negiraju nabavku sirovina dobijenih na taj način.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Africa Resources Watch, koja je vršila istraživanje zajedno sa Amnesty International, smatra da je "glavni paradoks naše digitalne ere to što neke od najbogatijih i najnaprednijih kompanija na svetu mogu da prodaju najsavremenije uređaje, a da niko od njih ne traži izveštaj gde su nabavili sirovine".

- U uslovima globalizacije, potrošači ne znaju ništa o uslovima rada u rudniku, u pogonu za sklapanje, na pokretnoj traci - kaže izvršni direktor Africa Resources Watch Emanuel Umpula. - Kupci na veliko nabavljaju kobalt u rudnicima, ne opterećujući se pitanjima kako i gde je iskopan.

Situacija u rudnicima je "jedan od najgorih oblika eksploatisanja dečijeg rada", smatra istraživač Amnesty International Mark Damet.

- Šljašteće vitrine prodavnica i reklama za najmodernije tehnologije nalaze se s druge strane mračne stvarnosti u rudnicima, gde deca vuku džakove s rudom, kopaju pijucima rudu u tesnim jamama - ističe on.

- Milioni ljudi uživaju u dostignućima najnovijih tehnologija, ne razmišljajući po koju cenu se proizvode elektronski uređaji. Vreme je da veliki biznis preuzme na sebe bar deo odgovornosti za to u kakvim uslovima se eksploatišu sirovine za njihovu superprofitabinu proizvodnju. Kompanije, čiji zbirni godišnji profit iznosi 125 milijardi dolara, ne mogu ozbiljno da tvrde da nisu u stanju da provere odakle dolaze sirovine koje koriste - naglasio je Umpula.

Pored kobalta, u Kongu se eksploatišu i kolumbit i tantalit, bez kojih je nemoguća proizvodnja pametnih telefona.

Tagovi: