21.01.2016.

23:41

Foto:

Planeta

NAPAD AL ŠABABA U MOGADIŠU: Uz eksplozije automobila bombi, napadači zauzeli hotel!

Kako prenosi BBC, vozilo je uletelo u ulaz restorana, a onda se istovremeno začula pucnjava. Navodno, napadači su uzeli i taoce, a lokalna policija i dalje razmenjuje vatru sa njima.

- Automobil bomba eksplodirao je na ulazu restorana na Lido plaži- rekao je jedan policijski zvaničnik. Nakon toga, policija je otvorila vatru na napadače, što je uzrokovalo eksploziju još jednog automobila bombe.

Napadači su možda uzeli taoce u restoranu "Lilo sifud", popularnom među elitom i vladinim zvaničnicima u Mogadišu, rekao je kapetan Mohamed Husein, preneo je AP.

Ekstremistička grupa Al Šabab, povezana sa Al Kaidom, preuzela je odgovornost za napad na kafe "Bič vju".

- Mi smo unutra i kontrolišemo kafe. Mnoge žrtve leže unutra i izvan kafea", rekao je portparol vojnih operacija Al Šababa Šeik Abdiasis Abu Musab za Rojters.

Pripadnici ekstremističke grupe Al Šabab izvodili su slične napade u Mogadišu u okviru borbe protiv somalijske vlade i snaga Afričke unije koje je podržavaju.

Reuters

Korišćenje automobila bombe za nasilni ulazak u javne zgrade posle čega sledi oružani upad, postali su prepoznatljiva taktika islamista.

Somalija je nestabilna država od pada režima Sijada Barea 1991, a novu vladu podržavaju snage Afričke unije sa 22.000 pripadnika, među kojima su vojnici iz Burundija, Džibutija, Etiopije, Kenije i Ugande.

Borci Al Šababa izveli su niz napada u susednim državama, posebno Keniji i Ugandi, kao odmazdu zbog odluka tih država da pošalju svoje vojnike u Somaliju.

Najsmrtonosniji napad pripadnici Al Šababa izveli su u aprilu, kada su na univerzitetu u gradu Garisa na severoistoku Kenije ubili 148 ljudi.

Tagovi: