01.02.2016.

23:55

Foto:

Planeta

TUSK SPREMIO MOLBU ZA BRITANIJU: Novi predlog sporazuma o članstvu Londona u EU!

- Oko podneva ću predstaviti predlog novog rešenja pitanja članstva Britanije u EU. U poslednjih 24 sata je ostvaren dobar napredak, ali još ima nerešenih pitanja-  napisao je Tusk na Tviteru, a prenela je agencija AFP.

Tusk i Kameron su odredili rok od 24 sata tokom kojeg su diplomate morale da osmisle nacrt sporazuma, nakon što je njihov razgovor tokom večere sinoć u Londonu okončan bez bilo kakvog dogovora. 

BRITANIJI TESNA EVROPA: Bez dogovora na sastanku Kamerona i Tuska

Taj predlog će dalje biti dat na razmatranje svim članicama Unije, kako bi se do samita 18. februara postigao dogovor o britanskim zahtevima. 

To će omogućiti da Kameron u junu održi obećani referendum o članstvu Britanije u Uniji. 

Nastojanja zvaničnog Londona da promeni uslove svog članstva u UN su podigla buru u Evropskoj uniji, koja se već mesecima suočava sa najvećim prilivom izbeglica još od Drugog svetskog rata, kao i posledicama dužničke krize u evrozoni. 

Portparol Kameron je ranije danas upozorio da ima još da se obavi dosta posla pre nego što bude postignut dogovor. 

Medju četiri zahteva Britanije su zaštita članica EU koje nisu u evrozoni, obezbedjenje veće ekonomske konkurentnosti Unije, mogućnost neučestvovanja u sve čvršćoj ujedinjenosti unutar EU, kao i ograničavanje pristupa socijalnoj pomoći radnicima iz EU u Britaniji.

 

Tagovi: