17.02.2016.

20:36

Foto:

Planeta

TUSK UPOZORAVA: Dogovor sa Britanijom nije zagarantovan!

- Ovo je najbolji trenutak za kompromis - naveo je Tusk uoči sutrašnjeg samita EU, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je prethodno danas da je u nacionalnom interesu Nemačke da Velika Britanija ostane deo Evropske unije.

Ona je istakla da je Velika Britanija bila ključni saveznik Nemačke u mnogim pitanjima, kao i da će ona učiniti sve što je moguće kako bi osigurala da ta zemlja ostane "aktivna članica" trgovinskog bloka, preneo je AP.

BRITANIJI TESNA EVROPA: Bez dogovora na sastanku Kamerona i Tuska

Merkel je dodala da su mnogi zahtevi britanskog premijera Dejvida Kamerona o reformi EU "opravdani i razumni", javio je Rojters.

TUSK SPREMIO MOLBU ZA BRITANIJU: Novi predlog sporazuma o članstvu Londona u EU!

- Kameronovi zahtevi su daleko od samo zahteva za Veliku Britaniju. To su, takođe, evropski zahtevi i mnogi od njih su opravdani i neophodni- naglasila je nemačka kancelarka u donjem domu Bundestaga.

KONTRA KAMERONU: Princ Vilijam podržao Britaniju u EU?!

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da odbija da razmišlja o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, kao i da Unija nema nikakav Plan B.

Britanski premijer Dejvid Kameron istovremeno je u Briselu tražio podršku Evropskog parlamenta za svoje zahteve vezane uz reformu EU pre ključnog samita evropskih lidera krajem nedelje, prenosi AFP.

Reuters


- Nemamo plan B, imamo samo plan A. Velika Britanija ostaće u EU i biće konstruktivan i aktivan član- kazao je Junker koji se u utorak sastao sa Kameronom.

Kameron je obećao referendum o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz EU, uz nadu da će na samitu 28 predsednika država i vlada Unije u četvrtak i petak postići kompromis oko britanskih zahteva.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc odbacio je tvrdnje evroskeptika da bi, u slučaju da neki sporazum bude postignut, EP mogao na njega staviti veto.

- Odbacujem takvu retoriku. Evropski parlament nema veto - rekao je Šulc.

"Unija nikad nije bila u tako dramatičnoj situaciji", kazao je on i upozorio na posledice britanskog izlaska iz Evropske unij, koja je već uzdrmana migrantskom krizom bez presedana.
 

Tagovi: