25.02.2016.

23:45

Foto:

Planeta

ZARAZA STIGLA U AMERIKU: Virus zika potvrđen kod tri trudnice na Floridi

U međuvremenu, virus zika otkriven je u mleku dve zaražene majke, ali nema dokaza da su preko mleka zaražene i bebe, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

SZO je ponovila smernice da je zdravstvena korist od dojenja novorođenčadi veća od bilo kojeg potencijalnog rizika za prenošenje bolesti.

Smatra se da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja slučajeva rađanja dece sa mikorcefalijom, teškim oštećenjem mozga u Brazilu, kojih već ima oko 4 hiljade. 

Direkotor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tomas Friden je za Glas Amerike rekao da naučnici danonoćno rade na pronalaženju vakcine, ali da će biti potrebno još najmanje dve godine da se vakcina pojavi na tržištu.

Njegova organizacija takođe ispituje 14 novih slučaja žena zaraženih virusom zika, ali ne ujedom zaraženih komaraca, već seksualnim odnosom sa muškarcima koji su nedavno došli iz virusom zahvaćenih područja . 

SZO je 1. februara proglasila vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog brzog širenja virusa zika koji prenose komarci.
 

Tagovi: