14.03.2016.

20:27

Foto:

Planeta

MINISTRI U BRISELU: EU za čvrst stav prema Rusiji uz saradnju u Siriji

Ministri spoljnih poslova okupljeni na redovnom mesečnom sastanku po prvi put su od početka ove godine razmatrali odnose sa Moskvom, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini je na konferenciji za štampu po završetku konferencije rekla da članice Unije imaju jedinstven stav o pet glavnih principa.

Prvi je da Moskva mora u potpunosti da sprovode sporazum o Ukrajini postignut u Minsku i da Brisel neće priznati "nelegalnu" aneksiju Krima iz 2014. godine. 

EU takođe treba da ojača veze sa drugim istočnoevropskim i centralnoazijskim zemljama koje su u vreme Sovjetskog Saveza bile pod vlašću Moskve i da ojača "otpornost" u sektorima poput energije gde im je Rusija glavni snabdevač, rekla je ona.

S druge strane, kako je navela, ministri su priznali da je postoji potreba za "selektivnom saradnjom sa Moskvom u vezi nekih spoljnopolitičkih pitanja, poput Irana, Bliskog istoka i Sirije, ali i u drugim područijma kada je to jasno u interesu EU."

EU će takođe nastojati da ojača kontakte sa ruskim civilnim društvom, naročito mladima, rekla je Mogerini, a prenosi Rojters. 

EU je Rusiji uvela ekonomske sankcije zbog pripajanja Krima i sumnji da je intervenisala u Ukrajini ali u skorije se sve više prepoznaje potreba da se vidi da li dve strane mogu da rešavaju zajednicke probleme, posebno sukob u Siriji koji je Evropi doneo i najveću migrantsku krizu od Drugog svetskog rata. 
 

PROČITAJTE JOŠ:

PUTIN NAPUŠTA SIRIJU: Sergej Šojgu dobio naređenje da povuče vojsku!

BELA KUĆA BEZ TEKSTA: Administracija SAD zatečena Putinovom odlukom!

 

Tagovi: