16.03.2016.

19:29

Foto:

Planeta

PUTIN PROGLASIO POBEDU: Mi smo u Siriji završili posao, moćniji smo nego ikad!

Ruski predsednik Vladimir Putin juče je povukao deo vojnog kontingenta iz Sirije, naglasivši da je njegova armija tamo završila posao. On je istakao da su ruske snage pokazale najviši nivo efikasnosti i ocenio da su moćnije nego ikad.

Mirovni proces

Putin je naveo da je vazdušna intervencija u Siriji, koja je počela od 30. septembra, uglavnom postigla svoje ciljeve. Za pet i po meseci ruska avijacija je izvela više od 9.000 naleta, oslobodila 400 naselja i pomogla sirijskoj vojsci da povrati kontrolu na više od 10.000 kvadratnih kilometara. Ubijeno je više od 2.000 džihadista, a ostali su u rasulu. Takođe, Sirijci su uz pomoć Rusa povratili kontrolu nad naftnim i gasnim poljima.

Razgovarao sa Obamom

Vladimir Putin je obavestio telefonom američkog kolegu Baraka Obamu da će ruske snage početi da se povlače iz Sirije.
- Predsednici su pozvali na intenziviranje procesa političkog rešenja sirijskog konflikta i podržali razgovore u Ženevi između sirijske vlade i opozicije, pod okriljem UN - navodi se u saopštenju Kremlja.
Istovremeno, američki zvaničnici su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o povlačenju ruskih vojnih snaga iz Sirije. To je za njih bilo iznenađenje.

Šef Kremlja pohvalio je dejstva strateških bombardera "tupoljev", koji su prvi put izveli borbene misije u Siriji. Dodao je da su vojne akcije flotile u Kaspijskom moru i podmornice u Mediteranu, koje su krstarećim raketama gađale mete u Siriji, bile bez premca.

Ruski predsednik je naglasio da će se sada fokusirati na mirovne pregovore, koji su u ponedeljak počeli u Ženevi pod patronatom UN, nakon što je 27. februara u Siriji proglašeno primirje.

- Treba da intenziviramo ulogu u mirovnom procesu kako bi se okončao sukob u Siriji - naveo je Putin.

Uprkos tome što se veliki broj ruskih borbenih aviona tipa "su-24", "su-25", "su-34" i "su-35', predvođenih transporterima "iljušin 76", juče vratio kući, Putin je rešio da deo vojnog kontingenta ipak ne povlači iz Sirije.

- Naša mornarička baza u Tartusu i vazdušna baza na aerodromu Hmejmim u Latakiji delovaće u rutinskom režimu. One treba da budu zaštićene sa kopna, mora i iz vazduha - saopštio je ruski predsednik.

DŽIHADISTI GUBE RAT! Islamska država za 14 meseci izgubila 22 odsto teritorije!

Informer

Zamenik ruskog ministra odbrane Nikolaj Pankov saopštio je da će ruski avioni nastaviti udare na terorističke ciljeve u Siriji, ali da će oni biti manjeg intenziteta.

- Suviše je rano da se govori o pobedi nad teroristima. Neki pozitivni rezultati su postignuti, a pojavile su se šanse da se okonča dugogodišnji sukob i nasilje. Ruska avijacija ima zadatak da nastavi udare na terorističke ciljeve - rekao je Pankov u ruskoj vojnoj bazi Hmejmim u Siriji.

Pobednička kampanja

Analitičari ocenjuju da je Putinova iznenadna odluka o povlačenju oružanih snaga iz Sirije dok traju mirovni pregovori u Ženevi velika politička pobeda.

- Rusija predstavlja primer mirovnog pristupa rešavanju konflikta. Moskva ima ozbiljne razloge da predstavi sirijsku kampanju kao pobedničku - navode stručnjaci.

Oni dodaju da Putinova odluka verovatno nije bila spontana.

- Pomaganje sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da povrati ratom opustošene teritorije moglo je da potraje godinama i nije bilo nikakvih garancija kako i kada će se cela akcija završiti - smatraju analitičari.

PESKOV: Rusija i SAD fokusirani na sprovođenju mira u Siriji!

Američka TV Foks njuz objavila je da SAD, kao i pre, izgledaju kao izgubljeno dete u šumi bliskoistočnog haosa.

- Putin je uspeo da postigne diplomatski uspeh u Siriji uprkos svemu. On je doprineo da najveći deo međunarodne zajednice prihvati sirijskog predsednika. Iako Rusija povlači snage iz Sirije, ona će nastaviti da zauzima jake pozicije u regionu, dok će Asad još dugo ostati na vlasti - ocenjuje Foks njuz.

MEDIJI U IZRAELU: Posle intervencije u Siriji, Rusija ušla u klasu superdržava!

Prvi put viđeno

Reuters

- ruski strateški bombarderi "tupoljev" - "tu-160s", "tu-95MS" u "tu-22M3", imali su vatreno krštenje u Siriji
- krstarećim raketama, ispaljenim sa brodova u Kaspijskom moru, preko teritorije Irana i Iraka, pogođeni ciljevi na zemlji u Siriji
- krstarećim raketama "kalibar", koje su ispaljene sa podmornice "Rostov na Donu" u Mediteranskom moru, pogođene mete na zemlji u Siriji

Reuters

 

 

Šta je Rusija postigla u Siriji

 


- ruski avioni izveli su više od 9.000 naleta
- oslobođeno je 400 naselja, a sirijska vojska je povratila kontrolu na više od 10.000 kvadratnih kilometara

Reuters

- uz podršku ruskih aviona, sirijska vojska uspela je da povrati kontrolu nad naftnim i gasnim poljima kod Palmire. Tri velika polja su već počela da funkcionišu- teroristi su izbačeni iz Alepa i Latakije, kao i iz istorijskog grada Palmire. Provincije Hama i Homs su najvećim delom očišćene od terorista, a vazduhoplovna vojna baza Kuveires, koju su džihadisti držali više od tri godine, ponovo je pod komandom sirijske armije
- više od 2.000 džihadista je ubijeno, među kojima 17 komandanata

 

Reuters

- ukupno 209 nelegalnih rafinerija i skoro 3.000 vozila za dostavu nafte je uništeno
- putevi snabdevanja džihadista oružjem su presečeni, kao i rute za trgovinu naftom preko Turske

- teritorija Sirije obezbeđena raketnim sistemom S-400 razmeštenim u Latakiji

Reuters

 

 

 


 

 

 

Tagovi: