22.03.2016.

14:37

Foto:

Planeta

TERORISTI PLANIRALI JOŠ VEĆI POKOLJ: Na aerodromu pronađena neesklodirana bomba i kalašnjikov!

 

 

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambom je ocenio da ovi atentati mogu biti povezani s hapšenjem glavnog organizatora novembarskog pokolja u Parizu Salaha Abdeslama.

 

TV stanica RTBF je javila da je policija pronašla jednu bombu koju očigledno teroristi nisu uspeli da aktiviraju posle dve eksplozije na aerodromu, kao i automatsku pušku kalašnjikov, što ide u prilog tvrdnjama svedoka da su najpre čuli povike na arapskom jeziku i pucnje neposredno pred eksplozije.

Policija i snage bezbednosti i dalje krajnje oprezno pregledaju veliki broj u panici napuštenih ili eksplozijom uništenih kofera i drugog prtljaga, jer postoji bojazan da su teroristi ostavili iza sebe još bombi ili eksploziva.

Belgijski državni tuzilac Frederik van Lev je izjavio da je jednu eksploziju sasvim verovatno izazvao terorista-samoubica, dok su mediji preneli navode policije da je druga bomba aktivirana daljinskim upravljačem.

Takođe je prenesena ocena istrage da nema sumnje da su atentate na aerodromu i atentat s najmanje 20 poginulih u briselskom metrou počinili islamski teroristi.

SVEDOK MASAKRA NA AERODROMU: Noge poginulih bile su smrskane pošto je eksplodirao kofer!

PREMIJER FRANCUSKE: Evropa je u ratu, potrebna mobilizacija!

Ministar Jambon je TV stanici RTL rekao da vlasti strahuju od novih atentata i naglasio da su današnji pokolj nevinih ljudi na aerodromu i u metrou vrlo verovatno povezani s hapšenjem pariskog atentatora Abdeslama i razbijanja bar dela mreže njegovih pomagača.

- Jasno je da je hapšenje Abdeslama korak napred u slamanju terorizma, ali uopšte ne možemo reći da je taj problema rešen jer je mreža Islamske države i dalje aktivna u Evropi, Francuskoj i Belgiji - upozorio je belgijski ministar unutrašnjih poslova.

Profesor univerziteta u belgijskom gradu Luvenu i stručnjak za terorizam Feliče Daseto je medijima rekao da su napadi islamskih terorista mogli očekivati i da zasad nije još jasno da li je to "zločin koji su počinili ostaci prethodne (Abdeslamove) mreže ili je u pitanju novi talas džihadističkih atentata" povezanih s terorističkom Islamskom državom Iraka i Sirije.

Daseto smatra da su policija i vojska teško mogli sprečiti atentat na jednoj od mnogobrojnih stanica metroa, ali misli da je aerodrom loše obezbeđen i ukazuje na primere aerodroma u Delhiju i drugim svetskim gradovima, gde putnik bez avionske karte i prethodne provere prtljaga detektorima na iks zrake i senzorima na metal i eksplozive, ne mogu uopšte ući u aerodromske prostore.

CRNI BILANS TRAGEDIJE U BRISELU: Na aerodromu i u metrou POGINULE NAJMANJE 34 OSOBE!

Tagovi: