02.04.2016.

08:43

Foto:

Planeta

AMERI DRONOVIMA TUKU PO SOMALIJI Ubijen Hasan Ali Dor, vođa Al-Šababa!




U tim napadima u Mogadišu ubijeno je više od 30 ljudi među kojima najmanje tri Amerikanca.

Nekoliko američkih zvaničnika je reklo da su Dor i još dvojica ubijeni, prenosi AP.
 

Obama priznao ubistvo civila u napadima dronova!

Predsednik SAD Barak Obama priznao je da su u napadima američkih bespilotnih letelica u prošlosti "ginuli civili, što nije trebalo da se desi", ali je dodao i da je njegova administracija sada "veoma oprezna" kad je reč o udarima na mesta gde se nalaze žene i deca.
Obama je na konferenciji za štampu u Vašingtonu na pitanja novinara o sve većem broju poginulih u udarima dronova protiv ekstremista u Libiji, Siriji, Somaliji i drugim zemljama odgovorio: "Nema sumnje da su u tim napadima ginuli civili, što nije trebalo da se desi", prenela je agencija AP.
- U prošlosti je bilo opravdanih kritika povodom toga što upotreba dronova nije bila precizna u meri u kojoj je trebalo da bude - istakao je američki predsednik.

Hasan Ali Dor je bio meta vazdušnog napada izvedenog u četvrtak, a američka vojska još procenjuje rezultate tog udara, saopštio je juče portparol Pentagona Piter Kuk.

Drugi neimenovani američki zvaničnici rekli su da je napad izveden oko 30 kilometara južno od Džiliba na jugu Somalije nedaleko od granice sa Kenijom, te da su u napadu ubijeni Dor i još dvojica.

Kuk je naveo da je Dor pomagao u izvođenju pogubnog napada na Božić 2014. na aerodromu u Mogadišu, kao i napada u martu 2015. u hotelu "Maka al-Mukaramah", u kojima su ubijeni i američki državljani.

Kako je dodao, Dor, koji je bio i član Al-Kaide, radio je za bezbednosno i obaveštajno krilo Al-Šababa.

Jedan visoki američki zvaničnik je kazao da se za Dora veruje da je umešan u planiranje više napada čije bi mete bile državljani SAD.

 

ISLAMISTI PREUZELI ODGOVORNOST ZA BOMBU Al-Šabab hteo da sruši avion srpskog pilota!

NAPAD AL ŠABABA U MOGADIŠU: Do zuba naoružani džihadisti upali u hotel, najmanje 14 mrtvih!

I AMERI BIJU DŽIHADISTE: Više od 150 mrtvih u napadu drona na kamp Al Šababa!

Tagovi: