24.05.2016.

10:58

Foto:

Planeta

KRATKOTRAJNI MIR! Moskva pozvala na zatišje u Siriji u trajanju od 72 sata!

- Da bi se situacija stabilizovala, Ruski centar za pomirenje poziva na zatišje u trajanju od 72 sata u istočnoj Goti i Daraji - izjavio je šef ruskog koordinacionog centra u Siriji Segej Kuralenko. 

Kuralenko je ponovio poziv Moskve da se pobunjenici povuku iz područja pod kontrolom Al-Nusra fronta, da se odvoje od dzihadista i dodao da će Rusija nastaviti sa napadima na ekstremiste. 

Pozivajući se na podatke iz ruskih i sirijskih obaveštajnih službi, Kuralenko je rekao da su se pobunjenici i dzihadisti Al Nusra fronta u istočnoj Goti u predgrađu Damaska pregrupisali i ponovo naoružali i da se spremaju za novu ofanzivu, prenosi AFP. 

BAN KI MUN ZABRINUT: Rešavanje sirijske krize može da potraje!

U blizini Alepa, lideri Al-Nusra fronta organizuju velike vojne snage koje broje oko 6.000 boraca sa ciljem blokade vladinih snaga u gradu. 

Poziv na zatišje je usledio nakon što je Vašsington tražio od Moskve da "pritisne Siriju kako bi prekinuli bombardovanje opozicionih snaga i civila u Alepu i predgrađu Damaska". 

SAD i Rusija su partneri u sprovođenju Bečkog diplomatskog procesa u okviru koga je oformljena Međunarodna grupa za podršku Siriji, koja se sastala prošle nedelje u glavnom gradu Austrije ali nije doveo do značajnijih pomaka.

ZAMENIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Amerika je protiv podele Sirije!

Prošle nedelje Moskva je predložila da Rusija i Sjedinjene Države pokrenu zajedničke vazdušne napade na Al-Nusra front u Siriji, ali Vašington je odbacio taj predlog.
 

Tagovi: