25.05.2016.

13:05

Foto:

Planeta

IZLAZI NA CRTU JEREMICU: Lajčak zvanični kandidat Slovačke za generalnog sekretara UN!

Miroslav Lajčak, slovački diplomata od karijere koji je već obavljao razne međunarodne funkcije, time je 11 kandidat i pojaviće se u drugom krugu neformalnih razgovora na kojima se predstavljaju kandidati u Ujedinjenim nacijama 7. juna.

JEREMIĆ: Nisam ni kineski ni ruski čovek!

- Ne skačem u vodu naglavačke da ne znam šta me čeka. Kada bih mislio da nemam šanse ne bih se u to upuštao - kazao je Lajčak slovačkim medijima pred sednicu vlade.

Slovačka se nada da bi Lajčak mogao da bude ubedljiviji od kandidata koji su se do sada u prvom aprilskom krugu neformalnih razgovora predstavili.

Slovački premijer Robert Fico istakao je danas stručnost i diplomatske i menadžerske kvalifikacije svog šefa diplomatije koji je ministar već u trećoj Ficovoj vladi.

Analitičari takođe kao plus Lajčaku dodaju da je iz regiona Istočne Evrope koja do sada nije dala generalnog sekretara UN i da je prihvatljiv je i za SAD i za Rusiju.

JEREMIĆ PREDSTAVIO PLATFORMU: Naglasak na rodnoj ravnopravnosti i vladavini prava!

Šef slovačke diplomatije, 51-godišnji Miroslav Lajčak počeo je karijeru kao jedan od najmlađih slovačkih ambasadora, sa svega 31 godinom u Japanu, a bio je ambasador i u Beogradu od 2001. do 2005. godine.

 

Tagovi: