08.06.2016.

15:16

Foto:

Planeta

JEZIVO! U Eritreji u četvrt veka porobljeno 400.000 ljudi!

Istražna komisija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima navodi da je eritrejska vlada predsednika Isajasa Afverkija, koja je na vlasti od 1991. godine, kriva za sistematsko porobljavanje, prisilne regrutacije i druge oblike zlostavljanja, prenosi AFP.

- Prema našoj proceni, između 300 i 400 hiljada ljudi je porobljeno - rekao je glavni istražitelj Majk Smit novinarima u Ženevi.

Prema Ujedinjenim nacijama, oko 5.000 stanovnika Eritreje mesečno rizikuje život u pokušaju da napusti zemlju gde zbog prisilne mobilizacije u uniformi mogu da provedu decenije.

- Vrlo malo Eritrejaca je oslobođeno obaveznog služenja vojnog roka - rekao je Smit.

U izveštaju UN traži se i da počinioci budu izvedeni pred Međunarodni krivični sud u Hagu.

"Zločini protiv čovecnosti su počinjeni naširoko i sistematski u eritrejskim objektima za pritvor, vojnim kampovima za obuku i drugim lokacijama širom zemlje u proteklih 25 godina", navodi se u izveštaju.

IZRAELCIMA PUCAJU NERVI Eritrejac greškom ubijen zbog boje kože

U izveštaju je precizirano da se "krivica odnosi na određene pojedinace, uključujući visoke funkcionere, članove vladajuće stranka - Narodni front za demokratiju i pravdu".

Početkom 1991, kada je došlo do otcepljenja Eritreje od Etiopije, počeo je rat koji traje već tri decenije. 

Prema tvrdnjama Reportera bez granica, sloboda štampe u Eritreji je na najnižem nivou usvetu, čak nižem i u odnosu na Severnu Koreju.

- Nema šanse da pravosudni sistem Eritreje može da sprovede legitimni postupak dovođenja počinioca pred lice pravde - rekao je Smit.

Eritreja je u više navrata odbila ulazak istražitelja UN.

Tagovi: