24.06.2016.

19:25

Foto:

Planeta

(VIDEO) PUTIN NE ČEKA NATO: Rusija postavlja balističke rakete u srce Evrope!

Izvori iz moskovskog Kremlja izjavili su da će rakete „Iskander“ postaviti u rusku enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru. Kalinjingrad se nalazi između Poljske i Litvanije i nema dodirnih tačaka s Rusijom. 

PUTIN NA IVICI SRPLJENJA: Naše reči niko ne čuje, mi ćemo reagovati na NATO pretnje!

Druga vojna baza u kojoj će biti postavljene rakete „Iskander“ navodno će biti na Krimu. Rusija je gotovo svake nedelje optužena za agresivno ponašanje u istočnoj Evropi i na Baltiku zbog vojnih vežbi te opasnih manevara vojnih aviona.

(VIDEO) OVIM ORUŽJEM SE RUSIJA BRANI: Pogledajte listu najubojitijih sistema Putinove vojske!

Ovaj potez je verovatno odgovor na postavljanje raketnog štita protivvazdušne odbrane u Rumuniji prošlog meseca, dok se drugi štit planira za izgradnju 2018. godine u Poljskoj.

S dometom većim od 300 kilometara, raketa „Iskander“ može da pogoditi istočni deo Nemačke, baltički region, Poljsku te delove Švedske. Međutim, stručnjaci upozoravaju da navedene mete Rusi mogu da gađaju i sa svojim balističkim raketama dugog dometa.

PROVALJEN PRLJAVI PLAN NATO: Evo zašto gomilaju vojsku na ruskim granicama!

Odnos između Rusije i Zapada nikada nije bio lošiji te je na najnižem nivou još od Hladnoga rata. Obe strane su pojačale te povećale svoje proračune za odbranu, usavršavaju raketne programe, grade raketne štitove dok Evropa, po svemu sudeći, ulazi u novi Hladni rat.

Međutim, ruski stručnjaci te njihove kolege na Zapadu izjavljuju da je postavljanjem raketnog štita protivazdušne obrane u Rumunijij, Putin dobio i politički razlog da postavi nuklearne bojeve glave u srednju Evropu - nešto što se planira godinama.

VLADIMIR PUTIN KRITIKUJE ZAPAD: Napadate Rusiju, a potcenjujete terorizam, kao nekad nacizam!

Stiven Pifer, bivši američki ambasador u Ukrajini, izjavio je da ono što čini Moskva jeste zapravo odgovor na ono što Zapad radi - iako je to sve planirano. Veruje se da će Moskva čekati dok se pokrene i drugi raketni štit protivazdušne odbrane u Poljskoj te će tada odgovor biti još snažniji.

militaryphotos.net.

Mikhail Barabanov, istraživač u Središtu za stratešku analizu i tehniku u Moskvi, koji savetuje rusko Ministarstvo obrane, izjavio je da će moskovski Kremlj trajno da postavi rakete „Iskander“ u Kalinjingradu najkasnije do 2019. godine.

„Iskander“ je balistička raketa (NATO naziv: SS-26 Stone) koja je zamenila sovjetsku „SKUD“ raketu te može da „nosi“ nuklearne ili konvencionalne bojeve glave.

Rakete Iskander su već dva puta postavljane u Kalinjingrad i to za vreme vojnih vežbi, ali se veruje da su vraćene nazad u kontinentalni deo Rusije nakon završetka vežbi.

Tagovi: