19.07.2016.

18:05

Foto:

Planeta

KERI I DŽONSON PRVI PUT POSLE BREGZITA: VB i SAD ostaju saveznici!

- Sjedinjene Američke Države zavise od snažnog Ujedinjenog Kraljevstva. Pod tim podrazumevamo jedinstveno i angažovano Ujedinjeno Kraljevstvo - rekao je Keri novinarima na zajedničkoj konferenciji sa novoimenovanim britanskim kolegom Borisom Džonsonom, prenosi Rojters.

Keri je ukazao i da će Britaniji trebati najmanje par godina da može da sklapa nove trgovinske sporazume nakon što je ta zemlja glasala za napuštanje Evropske unije.

- Britanci su nam rekli da ne mogu da potpišu nikakvu vrstu novog trgovinskog sporazuma sve dok definitivno ne istupe iz EU...Taj proces bi mogao da potraje par godina - zaključio je državni sekretar SAD.

Istovremeno, Džonson je pozvao Rusiju da upotrebi svoju, kako je rekao, jedinstvenu sposobnost da zaustavi sirijski sukob tako što će ubediti sirijskog predsednika Basa al-Asada da okonča petogodišnje borbe koje su razorile zemlju, navodi britanska agencija.

- Rusija posebno ima jedinstvenu sposobnost da ubedi Asadov režim da okonča krvoproliće i vrati se za pregovarački sto - rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kerijem.

Novi šef britanske diplomatije opisao je trenutnu situaciju u Siriji kao strašnu i upozorio da se ta zemlja suočava sa užasnom humanitarnom katastrofom.

Tagovi: