04.08.2016.

15:40

Foto:

Planeta

BIVŠI DŽIHADISTA OTKRIVA: Islamska država planira istovremene napade širom Evrope!

Sarfo, koji u strogo čuvanom zatvoru u Bremenu služi trogodišnju kaznu zbog terorizma, rođen je u Nemačkoj, ali je odrastao u Britaniji.

Prema njegovim rečima, komandosi ID, koji su bili na obuci u Siriji, nameravaju da izvedu višestruke napade širom Evrope. 

On je priznao da je i njemu, kada je stigao u Siriju 2015. godine, rečeno da se vrati kući u Nemačku kako bi organizovao teroristički napad.

Sarfo kaže da se u međuvremenu na stotine džihadista "zauvek" vratilo u Evropu.

Islamska država vrbuje naročito ljude sa kriminalnom prošlošću, zato što imaju veze sa organizovanim kriminalom i znaju kako da nabave lažna dokumenta i da kontaktiraju ljude koji mogu da prokrijumčare ekstremiste u EU.

On je u intervjuu otkrio i kako džihadisti vrbuju strane borce.

Kada je reč o azijskom regionu, tu se regrutuju uglavnom borci koji su potekli iz mreže Al Kaide.

- Što se tiče Amerike i Kanade, mnogo je lakše vrbovati putem društvenih mreža, jer ekstremisti misle da su Amerikanci glupi. Rekli su mi da ih je lako radikalizovati i da, ako nemaju dosije, mogu lako da kupe oružje tako da ne moramo da kontaktiramo osobu da im ga nabavi - naveo je Sarfo.

Islamska država savetuje strancima koji žele da joj se pridruže da put organizuju tako da izgleda kao da su bili na odmoru negde na jugu Turske, a zapravo bi bili obučavani ili ratovali u Siriji, zaključuje on.

 

Tagovi: