06.09.2016.

22:49

Foto:

Planeta

PROCURELA TAJNA STUDIJA, AMERIKA KUJE OPASNE PLANOVE: SAD moraju da napadnu Kinu do 2025, ili...!

Amerika mora da napadne Kinu do 2025. ili će u suprotnom biti uništena, smatra Pentagon. Prema navodima studije američke vojske, Kina će za devet godina postati jača vojna i ekonomska sila od SAD, a ukoliko Vašington to želi da spreči, najbolji način je da zarati s protivnikom.

Dug i krvav rat

Rend korporacija, američka organizacija za vojna istraživanja i analize, po narudžbi Pentagona uradila je detaljnu studiju o posledicama rata između dve velike sile.

DRAMATIČNO UPOZORENJE BIVŠEG ŠEFA PENTAGONA: Svet nikada nije bio tako blizu početku nuklearnog rata!

U dokumentu koji je objavila i američka štampa ocenjuje se da je Kina postala pretnja SAD zbog svoje rastuće vojne i ekonomske moći i da je "bolje napasti neprijatelja pre nego što on napadne tebe".

AP PHOTO

Američki vojni analitičari procenjuju da bi najbolje bilo napasti Kinu što pre, pre 2025, jer bi posle toga SAD pretrpele mnogo veće gubitke. Dodaje se da bi rat bio vođen na teritoriji Kine, i to konvencionalnim metodama, a ne nuklearnim oružjem. 

Informer

Eksperti dalje dodaju da bi i SAD i Kina mogle da izdrže gubitke u dužem periodu, pa bi rat trajao verovatno veoma dugo. Na kraju ne bi vojni faktori odlučili pobednika u sukobu već ekonomski.

(VIDEO) PENTAGON BACIO 13 MILIJARDI DOLARA! Najskuplji američki atomski nosač aviona je - TEŠKA KRŠINA!

- Rat bi naškodio obema ekonomijama, međutim Kina bi pretrpela katastrofalne posledice, koje bi dugo trajale. Bruto domaći proizvod (BDP) Kine bi se za samo godinu dana rata smanjio za 25 do 35 procenata, a američki pet do deset odsto - ocenjuju američki stručnjaci.

AP PHOTO

Osim toga, u dokumentu se navodi da bi dug rat izazvao podele u Kini i potpuno uništio tu zemlju.

Informer

Sukob NATO-Rusija

Američki vojni eksperti iz Rend korporacije smatraju da bi međunarodni odgovor na rat takođe išao naruku Vašingtonu.

- Najveći američki saveznik bio bi Japan. Ta zemlja bi mogla da promeni tok sukoba. Ujedno, i podrška drugih saveznika SAD u istočnoj Aziji, poput Južne Koreje, nanela bi velike gubitke kineskoj vojsci. Odgovor Indije, Rusije i NATO ne bi imao mnogo uticaja na konflikt. Bila bi to i prilika da NATO neutrališe rusku pretnju Evropi - smatraju američki vojni stručnjaci.

(VIDEO) KINA SE NE ŠALI: Uprkos presudi Haškog tribunala, Peking pokazao čime će braniti Južno kinesko more!

Na kraju studije se naglašava da bi rat između SAD i Kine bilo teško kontrolisati, da bi trajao godinama, da bi žrtava bilo mnogo na obe strane, kao i da bi bio veoma skup. Međutim, eksperti zaključuju da svi parametri ne ukazuju na to da bi Kina odnela pobedu. 

Tagovi: